asseco Aimtec murr

Solární panely nad vodními kanály

Podle studie kalifornských výzkumníků by pokrytí vodních kanálů v Kalifornii včetně hlavního akvaduktu solárními panely v délce 6500 km přineslo mnoho výhod.

 

Vědci z University of California Merced a University of California Santa Cruz zdůrazňují, že nejde o podrobný technický návrh, ale o studii proveditelnosti, kterou publikovali v časopise Nature Sustainability. Provedenými propočty různých modelů dospěli k závěru, že pokud by solární panely nad vodními kanály v Kalifornii byly použity celostátně, mohla by potenciální roční úspora z odpařování dosáhnout každoročně až 238,4 mil. m3 vody. Kromě toho by panely poskytovaly 13 GW energie z OZE ročně, což je zhruba polovina nové kapacity, kterou stát potřebuje ke splnění svých cílů v oblasti dekarbonizace do roku 2030.
Kalifornský vodní dopravní systém je největší na světě a obsluhuje přes 23 tis km2 zemědělské půdy, přičemž 75 % dostupné vody je v severní třetině státu, ale 80 % městské a zemědělské poptávky představují spodní dvě třetiny státu. Přesun vody vyžaduje čerpadla pro její dopravu do kopce, takže vodní systém je i největším samostatným spotřebitelem elektřiny ve státě. Kanály se solárními panely by nejen vyráběly obnovitelnou energii pro použití v celém státě, ale poháněly by i samotný vodní systém. A vzhledem k tomu, že výkon solárních panelů s rostoucí teplotou paradoxně klesá, jejich rozprostření nad vodou by je ochlazovalo, což by zvýšilo jejich účinnost. Navíc stín z panelů by redukoval růst vodních plevelů, což je hlavní problém údržby kanálů.
Rozmístění solárních panelů nad kanály by mohlo ale přinést i další potenciální výhody, např. mnoho farmářů čerpá vodu naftovými generátory, a pokud by místo toho poskytovaly tuto energii solární panely, mohlo by to snížit místní emise. Situováním panelů nad kanály by stát nemusel přeměňovat ornou půdu nebo narušovat přírodní stanoviště, aby zřídil solární farmy.
Kanály se solárním obložením by také mohly připravit podmínky pro široké přijetí elektromobility. Hlavní akvadukt vede přímo v dálnici č. 5 – dopravní tepně mezi severní a jižní polovinou státu, tak by v budoucnu mohly čerpat nabíjecí stanice energii z akvaduktu. Podle studie by tento plán mohl pomoci Kalifornii připravit se i na budoucí změny klimatu, které budou pravděpodobně častější a závažnější – jak se stát zahřívá, bude se z kanálů odpařovat stále více vody, což mohou panely zmírňovat.
Při realizaci tak velkého projektu vědci nezohlednili potenciální dopady na zvěř, kdy by zakrytí kanálů mohlo omezit přístup vodních ptáků, kteří jsou na nich závislí, zejména s ohledem na to, že Kalifornie ztratila více než 90 % mokřadů. Také umístění solárních panelů a jejich vazníků nad vodou by mohlo vést k rezivění zařízení a zvýšení nákladů na údržbu.

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 513 článek mě zaujal 115
Zaujal Vás tento článek?
Ano