asseco Aimtec murr

Byl spuštěn nejvýkonnější neutronový zdroj

V ruském výzkumném ústavu Kurčatovský institut energetiky byl v únoru spuštěn reaktor PIK, který představuje nejvýkonnější zdroj neutronů na světě.

 
Zařízení, které díky svým vlastnostem otevírá nové možnosti ve výzkumu v oblasti lékařství, biomedicíny a materiálů, bude provozovat Petrohradský institut jaderné fyziky (PNPI), součást výzkumného Kurčatovského institutu. Hlavním konstruktérem reaktoru byl výzkumný institut NIKIET N. A. Dolležala. Jméno zmíněného vědce má skutečně český původ: Nikolaj Dolležal byl etnický Čech, který se stal jedním ze zakladatelů ruského jaderného průmyslu.
Reaktor PIK by měl sloužit vědcům z celého světa. Disponuje kompaktní aktivní zónou, těžkovodním reflektorem a tepelným výkonem 100 MW. Od jiných vědeckých zařízení se odlišuje zejména vyšší intenzitou toku neutronů v reflektoru, použitím tzv. neutronové pasti s velmi vysokým tokem neutronů a možností ozařovat zkoumané materiály přímo v aktivní zóně. Nejvyšší dosažitelná hustota neutronového toku v reaktoru PIK odpovídá rekordním hodnotám, kterých kdy bylo dosaženo ve stabilně provozovaných reaktorech.
Na reaktoru bude probíhat výzkum neutronů a neutronového záření, zkoumání objektů mikrosvěta a další fundamentální i aplikovaný výzkum. Neutronové záření je díky svým vlastnostem vhodný nástroj pro výzkum v různých oblastech od biologie, výzkumu materiálů přes lékařství až po studium archeologických artefaktů.
 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 558 článek mě zaujal 133
Zaujal Vás tento článek?
Ano