asseco Aimtec murr

Nové třídy PPA plněné uhlíkovými vlákny pro lehké a velmi odolné díly

Polyftalamidy (PPA) plněné uhlíkovými vlákny vykazují vynikající mechanické vlastnosti a mohou sloužit jako plnohodnotná náhrada hliníkových či magnéziových slitin. Využití nacházejí v automobilech, elektronice a dalších průmyslových zařízeních.

 

Společnost BASF rozšiřuje portfolio polyftalamidu Ultramid Advanced o třídy s výztuží z uhlíkových vláken s náplněmi 20, 30 a 40 procent. K výhodám těchto nových materiálů patří fakt, že přispívají k výrobě mimořádně lehkých dílů, dokáží bezpečně nahradit hliníkové a magnéziové slitiny bez ztráty tuhosti a jsou elektricky vodivé.

Jedinečné mezi PPA
Nové třídy představují kombinaci těchto vlastností spolu s výhodami polyftalamidu Ultramid Advanced N (PA9T), díky čemuž jsou jedinečné mezi PPA s obsahem uhlíkových vláken, které již jsou dostupné na trhu. Disponují vysokou rozměrovou stabilitou, která je umožněna nízkou absorpcí vody, vynikající odolností vůči chemikáliím a hydrolýze, vysokou pevností a modulem pružnosti.
Díky svým vlastnostem je možné nové třídy vyztužené uhlíkovými vlákny (CF) používat na výrobu konstrukčních dílů karosérií, podvozků a hnacích soustav automobilů, na čerpadla, ventilátory, převody a kompresory v průmyslových aplikacích i na precizní a velmi lehké komponenty ve spotřební elektronice.
Touto nabídkou doplňuje BASF své portfolio PPA, které už dnes zahrnuje více než 50 produktů. Mechanické vlastnosti nových typů PPA vyztužených uhlíkovými vlákny je možné ovlivnit výběrem vhodného druhu s různým obsahem uhlíkových vláken i přídavnými technologiemi. Ultramid Advanced N3HC8 se 40% obsahem uhlíkových vláken vykazuje vyšší pevnost a modul při teplotě 80 °C (kondicionované) jako slitiny na bázi magnézia, hořčíku nebo hliníku.
„Naše nové typy PPA s uhlíkovými vlákny představují ideální náhradu kovů, a to nejen z hlediska vlastností materiálů,“ podtrhuje Michael Pilarski z obchodního managementu PPA společnosti BASF. „Nedávno jsme zaznamenali u výrobců magnéziových slitin v různých zemích problémy s bezpečností, v důsledku čehož jsou jeho dodávky nepředvídatelné. Výroba dílů ze slitin zároveň vyžaduje dodatečné zpracování i nástroje, což zvyšuje systémové náklady. Vzhledem k možnosti snížení hmotnosti o 25 až 30 % s našimi novými druhy PPA jsme schopni nabídnout bezpečnou, cenově dostupnou a vysoce výkonnou alternativu pro díly, jež se tradičně vyrábějí z kovu.“

Co je Ultramid Advanced
Základem portfolia polyftalamidů BASF jsou čtyři polymerní skupiny: Ultramid Advanced N (PA9T), Ultramid Advanced T1000 (PA6T/6I), Ultramid Advanced T2000 (PA6T/66) a odolný Ultramid T KR (PA6T/6). Portfolio PPA doplňují simulační nástroj Ultrasim i rozsáhlé zkušenosti BASF v oblasti vývoje aplikací. V kombinaci se simulačním softwarem Ultrasim na správnou modelaci chování dílů a optimalizaci geometrie formy tak mohou nové produkty Ultramid Advanced CF přispívat k funkční integraci a snížení hmotnosti v různých průmyslových odvětvích.

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 555 článek mě zaujal 143
Zaujal Vás tento článek?
Ano