asseco Aimtec murr

Ekonomická technologie odlehčení

Globální výrobce lahví Graham Packaging vyvinul novou metodu selektivního vyztužení stěn lahve kolmo na konvenční programování předlisku.

 

Místo klasického nástroje při vytlačování vyfukováním pro selektivní zahušťování a ztenčování stěny nádoby k dosažení nejnižší celkové hmotnosti přichází výrobce Graham Packaging s novým řešením. Jeho patentovaná technologie AccuStrength posouvá tzv. lehkou konstrukci na další úroveň.
Dnes je většina vytlačovaných plastových lahví a obalů formovaných vyfukováním vyráběna pomocí horizontální distribuce materiálu, což udržuje integritu produktu a nosné vlastnosti. AccuStrength redefinuje tento proces ve snaze snížit množství plastu požadovaného na láhev. Využívá svislé pruhy materiálu, které lze upravit tak, aby se zvýšila nebo snížila tloušťka stěny lahve na požadovaném místě a při použití s konvenčním „horizontálním“ programováním předlisku přidává na vybraných místech kontejneru další materiál ve svislých „žebrech“. Pryskyřice se přidává do předlisku těsně předtím, než opustí vytlačovací hlavu. Toho lze dosáhnout pomocí doplňkového vybavení do stávajícího stroje.
Nová technologie může být aplikována na kontejnery od 30 ml do 38 l. Odlehčení je možné až o 15 % a např. v 2,5litrových kontejnerech umožnila AccuStrength vyrobit nádoby až o 11 % lehčí než tradiční lahve s vodorovným pruhem. Systém řeší problémy s promáčknutím, např. při protitlaku na dopravníku nebo při pádu strategickým umístěním výstužného materiálu pouze tam, kde je to nutné.
Tato technologie umožňuje použít celkově méně plastu, takže výsledkem jsou produkty s nižší hmotností, nižšími náklady a sníženou uhlíkovou stopou. Zároveň je zajištěno, že kontejner zvládne bez újmy dodavatelský řetězec paletizace, přepravy i manipulace.

Jan Kříž

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 557 článek mě zaujal 141
Zaujal Vás tento článek?
Ano