asseco Aimtec murr

Vysokorychlostní vystružování

Společnost Ceratizit nyní nabízí ke svým univerzálním výstružníkům ze slinutého karbidu pro vysokorychlostní vystružování také krátkou verzi Fullmax UNI.

 

Zavedené výstružníky řady Fullmax jsou známé především svým vysokým řezným výkonem při obrábění nejrůznějších materiálů včetně kalených ocelí s tvrdostí až 62 HRC. Novinka v podobě krátké verze řady Fullmax UNI je v porovnání s dlouhou verzí při vystružování stabilnější a produktivnější. Umožňuje vyšší řezné rychlosti, posuvy a dosahuje vyšší životnosti.
Zkrácená délka u výstružníku Fullmax UNI nabízí řadu výhod díky vyšší stabilitě a potlačeným vibracím. Tyto hlavní přednosti mají za následek až o 10 % vyšší řezné rychlosti v hlavních aplikačních oblastech, kam patří obrábění ocelí a litin. Posuv lze také zvýšit o 10 až 20 %. Jak bylo uvedeno výše, řada Fullmax UNI patří do skupiny vysokorychlostních výstružníků a další navýšení řezných parametrů umožnuje uživatelům další zefektivnění jejich výroby. Výsledkem jsou nižší obráběcí časy, lepší povrchy a vyšší přesnosti. Zmíněné benefity podtrhuje delší životnost, které lze nyní snadněji dosáhnout za předpokladu optimálních řezných podmínek.
Všechny výstružníky řady Fullmax se vyznačují vysoce výkonným povlakem a specifickou nerovnoměrnou geometrií břitu, která pomáhá snižovat stopy po nástroji a zlepšovat tvorbu třísek. Nerovnoměrné dělení břitů znamená, že rozteče všech břitů jsou odlišné, což u vystružování je velmi důležitým aspektem pro docílení co nejmenších odchylek v kruhovitosti a válcovitosti otvoru. Úhlové rozdíly v rozteči břitů snižují tendenci k oscilování nástroje, které vede k vytváření stop na obráběném povrchu způsobených chvěním nástroje.
Novou verzi výstružníků UNI lze použít na všech CNC obráběcích centrech a díky kratší délce jsou obzvláště atraktivní na dlouhotočných automatech. Geometrie UNI zajišťuje použití do širokého spektra obráběných materiálů a uživatelům zjednodušuje výběr a redukuje náklady. Optimalizované otevřené drážky mezi břity v závislosti na geometrii pro daný materiál dávají dostatečný prostor pro odchod třísek, a to i u materiálů s dlouhou třískou. Bezpečný odchod třísek podporují chladicí kanálky, které v případě správného tlaku chlazení suplují dostatečné množství chladicího média.
Výstružníky Fullmax UNI jsou k dispozici jak v toleranci H7, tak i v setinových rozměrech 1/100, které lze individuálně konfigurovat v rozsahu od 2,96 do 20,05 mm. V toleranci H7 jsou k dispozici průměry od 4 do 16 mm. Zvláštností u nové řady UNI je, že výstružníky od průměru 15,97 a 16 mm výše, jsou s osmi břity místo šesti, jak je tomu u dlouhé verze. Břity navíc u větších průměrů garantují vyšší přesnost a efektivnost.  
Použití nové krátké verze výstružníků znamená méně slinutého karbidu, nižší pořizovací ceny a také menší zatížení z pohledu ekologie, která se poslední dobou u nástrojů také často zmiňuje.

Lucie Filová

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 511 článek mě zaujal 120
Zaujal Vás tento článek?
Ano