asseco Aimtec murr

Optimalizované závitníky řady T200 a T300

Po modernizaci svého sortimentu nástrojů pro závitořezné operace v ocelích představila společnost Sandvik Coromant vylepšenou verzi závitníků T200 a T300.

 

Dvě řady vylepšených slinovaných rotačních nástrojů představují novou generaci závitníků CoroTap k řezání závitů v různých typech kovů. Jde o řešení výrobcem speciálně přizpůsobené pro obrábění konkrétních materiálů – v tomto případě ocelí skupin ISO P1 a P2, při zpracování součástí v automobilovém průmyslu a všeobecném strojírenství. Závitníky využívají řadu pokrokových novinek, mezi něž patří jednotná geometrie, nová povrchová úprava, vylepšené zaoblení řezné hrany nebo vylepšený tvar drážek pro odvod třísek, přispívajících k jejich lepší funkci a výkonnosti i delší životnosti nástroje. Řezné rychlosti jsou vyšší než u předchozích verzí, což přináší snížení celkových nákladů na obrobenou součást.
Závitníky CoroTap T200 mají šroubovité podbroušení drážky na špičce nástroje vhodné pro obrábění průchozích děr, kdy jsou třísky vytlačovány směrem kupředu. Verze T300 opatřená šroubovitou drážkou je určena pro „slepé“ díry, které nemají žádný výstup, a třísky tudíž musí být vedeny směrem dozadu.
U obou nástrojů byla v rámci modernizace použita nová povrchová úprava, vylepšené zaoblení řezných hran přispívající k lepší kvalitě obrobeného povrchu uvnitř obráběné díry a vylepšený tvar drážky pro celkové zlepšení funkce a výkonnosti. Tyto úpravy by se měly odrazit mj. i ve zvýšení bezpečnosti obráběcího procesu díky vyšší odolnosti proti vylamování drobných částí ostří, což se projeví snížením četnosti lomů nástroje a zvýšením kvality obrobeného závitu.
U obou nových řad závitníků CoroTap T200 a T300 lze využívat nabídku zakázkových úprav Tailor Made. Jde o službu, která výrobcům umožňuje získat na míru upravené výrobní nástroje, aby splňovaly požadavky různých průmyslových odvětví, nebo je přizpůsobit konkrétním požadavkům (např. stanovit si své vlastní rozměry), aniž by museli platit za speciální nástroj.
Srovnáním nového a stávajícího závitníku T200 ukazuje reálné zvýšení životnosti nástroje o 121 % a možnost obrobit více než dvojnásobný počet děr se závitem pomocí jediného nástroje. Při obrábění ocelí spadajících do skupiny P2 lze zvýšit řeznou rychlost z 18 m/min na 24 m/min. Také u nové generace závitníků T300 bylo prokázáno výrazné prodloužení životnosti ve srovnání s předchozí verzí. V porovnání s konkurenčními nástroji dostupnými na současném trhu vykazuje vylepšený závitník CoroTap T300 o 57 % delší životnost nástroje.

David Kostolník

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 493 článek mě zaujal 120
Zaujal Vás tento článek?
Ano