asseco Aimtec murr

Univerzální obráběcí programy Boehlerit

Pro maximální výkon a spolehlivost procesu obrábění vyvinula rakouská společnost Boehlerit univerzálně použitelný 3D frézovací program jako doplněk k obrábění tvrdých a odolných materiálů a také program obrábění závitů.

 

Speciálně pro dokončování byl vyvinut kulový kopírovací nástroj BALLtec se dvěma novými geometriemi – N-geometrie s neutrálním úhlem čela pro předběžné dokončování a F-geometrie s pozitivním úhlem čela pro jemné dokončování. Díky malým řezným silám a lehkému řezu je zajištěno obrábění s nízkými vibracemi.
Tyto šroubovací nástroje lze také kombinovat s prodlužovacím systémem s tlumením vibrací VIDAT od technologického partnera Bilz. Pro použití jsou vhodné také karbidové nástavce Boehlerit. Držáky BALLtec jsou k dispozici v přesné ocelové verzi a vysoce přesné verzi s pájenou stopkou ze slinutého karbidu (obr. 1). Vynikající poměr mezi tvrdostí a houževnatostí nabízí nově vyvinutá ultrajemnozrná jakost BCH13M s extrémně hustým mikrokrystalickým a PVD povlakem velmi odolným proti otěru, pro dokončování a polodokončování ocelových materiálů až do tvrdosti 62 HRC. Jakost BCH13M splňuje nejvyšší požadavky na výkon a současně vysokou spolehlivost řezného procesu. To také přináší nová geometrie s konvexní spirálovou řeznou hranou integrovanou do programu BALLtec s označením FHF2 (viz obr. 2).
Další možností je frézovací systém RHOMBICtec, vhodný pro dokončovací práce, ale s větším rozsahem průměrů (16 až 25 mm), a to především pro 90stupňové, rovinné povrchové a konturové dokončování při výrobě forem a zápustek. „Specialitou tohoto systému vyměnitelných břitových destiček je dostupnost s Wiper geometrií s širokou ploškou, se kterou lze dosáhnout velmi vynikající kvality povrchu,“ vysvětluje André Feiel, vedoucí vývoje nových produktů v segmentu frézování a soustružení u Boehlerit.
Velmi široký je program ISO 00P pro hrubování. Nabízí velké množství kruhových vyměnitelných břitových destiček pro obrábění ocelí, litinových materiálů, kalených ocelí nebo nerezových materiálů.
Při vývoji všech tří nástrojových systémů kladli experti na nástroje a slinuté karbidy z rakouského Boehleritu do popředí výkon a spolehlivost. A to od extrémně tvrdého řezného materiálu BCH03M s pouze 3% podílem kobaltu, který lze použít ve spojení s RHOMBICtec a BALLtec nástroji k dokončování nejtvrdších materiálů (až 66 HRC), až po poněkud houževnatější BCH23M. Jakost BCH03M je k dispozici také pro program ISO 00P. Rozsah řezných materiálů završují dvě jakosti pro výrobu forem a zápustek: BCH05M s CVD povlakem vhodná ve spojení s ISO 00P a vysoce stabilní řeznou hranou pro rychloposuvové obrábění, a BCH10M nabízenou naopak pro BALLtec, RHOMBItec a OSO 00P.



Program opracování závitů
Z vývoje Boehlerit přichází také nový program obrábění závitů skládající se ze čtyř inovativních řad: A, P, C a S-Line.
Všechny čtyři nové řady na opracování závitů jsou vyrobené z rychlořezné oceli, která je vysoce odolná proti opotřebení v kombinaci s interním know-how výrobce pro povlakování. Program opracování závitů stanovuje nové standardy při obrábění různých obrobků a materiálů. Vývoj vyvážených geometrií s cílem dosáhnout špičkového výkonu ve velmi širokém spektru materiálů a aplikací vedl k účinným a vysoce produktivním řešením nástrojů, s velkým výběrem vhodných produktů.
Nový program obrábění závitů se dělí na řady A, P a C pro vnitřní závity a na řadu S pro vnější obrábění závitů. Obrovsky rozmanitá a ekonomicky efektivní A-Line nabízí kromě standardních také řadu prodloužených a extra dlouhých nástrojů pro výrobu průchozích a slepých závitů (metrické, metrické xl, metrické lh, metrické jemné, BSP, UNC a UNF) s velikostí závitu od M2 do M30.
Vysoce výkonné strojní závitníky řady P (M2–M36), jakož i tvářecí závitníky řady C (M2–M20) nabízejí obráběcí výkon na nejvyšší úrovni a jsou k dispozici jak bez, tak i s přívodem chladicí kapaliny axiálně nebo radiálně. Produktová řada je doplněna závitovacími očky S-Line, která se dodávají pro velikosti vnějších závitů od M1 do M68.

Vnitřní odhrotování
Pro náročné aplikace v odvětvích, jako je automobilový nebo ropný průmysl, se často používají svařované trubky s podélným švem. Aby byly splněny vysoké požadavky na pevnost a toleranci tvaru, je grot svaru v mnoha případech odstraněn již při výrobě potrubí. Nové vnitřní řezací kroužky Boehlerit (obr. 4) poskytují optimální řešení pro čisté a efektivní vnitřní odhrotování svařovaných trubek. Tyto řezací kroužky nabízejí celou řadu výhod a zaručují tak ekonomickou efektivitu, přesnost a vysoký výkon na celé čáře. Odhrotovací nástroje mohou být nejen vícenásobně aplikovány díky otočnému kroužku, ale mají také optimalizovanou řeznou geometrii a odpovídající povrchovou úpravu pro vysokou trvanlivost a úzké tvarové tolerance na dokončené trubce.
Vnitřní řezací kroužky jsou kompatibilní s nejběžnějšími odhrotovacími nástrojovými systémy na trhu a jsou k dispozici v obvyklých rozměrech pro trubky 12 až 130 mm (řezací kroužky 6 až 50 mm). Kromě toho nabízí Boehlerit ve spolupráci s firmou Ernst Blissenbach mechanické nástroje na vnitřní odhrotování svarů, stejně jako další nástroje pro vnitřní odhrotování trubek. Nástroje poskytují ideální doplněk ke stávajícím nástrojům Boehlerit pro opracování svařovací hrany, závitování a opracování konců rour.

www.boehlerit.com

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 701 článek mě zaujal 157
Zaujal Vás tento článek?
Ano