asseco Aimtec murr

Oči upřené do vesmíru

Astronomický bezokulárový dalekohled zkombinovaný s fotoaparátem uleví hvězdářům civět celé hodiny do okuláru. Přístroj italské firmy Vaonis se ovládá přes mobilní aplikaci.

 

Inteligentní dalekohled pojmenovaný Vespera snímá obraz dopadající na jeho „oko“ (využívá 1/2,9 snímač Sony IMX462 s rozlišením 1920 x 1080 px, optimalizovaný pro slabé světelné podmínky) a prostřednictvím Wi-Fi odesílá živý náhled do smartphone nebo tabletu. Dalekohled lze např. postavit venku (má čtyřhodinovou výdrž baterie), zalézt do stanu a cestovat vesmírem nebo si naplánovat pozorování, které zachytí požadované, v době spánku.
V prodeji by měl být příští rok, ale už nyní je k dispozici větší sourozenec Stellina – inteligentní, plně automatizovaná pozorovací stanice se 400mm objektivem o světelnosti f/5 a rozlišením 3096 x 2080 px, která automaticky sleduje noční oblohu a pořizuje fotografie nebeských objektů.
Aplikace obsahuje rozsáhlý katalog více než 500 astronomických objektů, na které lze tyto přístroje zaměřit, a motory s vestavěnou GPS už zacílí objektiv správným směrem na základě pozice pozorovatele a zároveň je automaticky kompenzována rotace Země.

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 847 článek mě zaujal 186
Zaujal Vás tento článek?
Ano