asseco Aimtec murr

Revoluční šroubové kompresory SCR-PM2

Na český trh s kompresory vstupuje nový hráč, kterým je čínsko-japonský výrobce šroubových kompresorů SCR, zastoupený významnou českou společností v oblasti techniky stlačeného vzduchu – VSK Profi, s.r.o.

 

V loňském roce získala první řada malých revolučních kompresorů SCR-PM2 certifikaci od renomované společnosti TÜV. Kompresory splnily veškeré požadavky české a evropské legislativy a nyní jsou již dostupné na našem trhu.
Tato řada kompresorů SCR-PM2 přináší přesně to, co se očekává od moderních malých šroubových kompresorů. Podstatné snížení energetických nákladů, jednoduchý a kompaktní design, perfektní přístup k údržbě a elektronické řízení s mnoha užitečnými funkcemi.

Zaměřeno na energetické úspory
V řadě menších výrobních podniků a dílenských provozů najdeme mnoho starších šroubových kompresorů, které jsou vybaveny klínovými řemeny a pracují s pevnými otáčkami. Takové stroje již v současném pojetí energetické účinnosti neobstojí. Na druhou stranu účinné kompresory s regulací otáček frekvenčním měničem jsou pořád velmi finančně nákladné.
Společnost SCR proto vyvinula unikátní řadu kompresorů SCR-PM2, zacílenou na nejběžnější příkony 7,5 – 11 – 15 kW, která je svou cenovou hladinou na prakticky stejné úrovni jako zmiňované kompresory, ale obsahuje nejmodernější komponenty pro výrazné snížení provozních nákladů na energie.
Základem je robustní, nízkootáčkový šroubový blok, vyráběný v licenci německé značky ALLY WIN, který je bez jakýchkoliv ztrát v převodovém ústrojí napřímo propojen s efektivním, olejem chlazeným motorem třídy IE4 s permanentními magnety, jež byste spíše očekávali u velkých šroubových kompresorů. U malých kompresorů není výjimkou, že až 40 % nákladů na energie tvoří chod naprázdno, kdy kompresor pouze spotřebovává elektrickou energii, ale nevyrábí stlačený vzduch. Pro odstranění těchto nákladů je řada SCR-PM2 vybavena frekvenčním měničem, který umožňuje plynulou regulaci otáček a eliminuje tak chod naprázdno na naprosté minimum.
Ve výsledku přinesou kompresory řady SCR-PM2 svému majiteli roční úspory v řádu desítek tisíc korun a nezřídka je prostá návratnost do jejich investice zpět během 2-3 let.

SCR-PM2 se vejde prostě všude
Na českém trhu nenajdete kompaktnější šroubový kompresor, než je SCR-PM2. Jeho rozměry jsou opravdu udivující a nezabere více než 0,75 m2 podlahové plochy. Hlavní podíl na minimalizaci rozměrů má jedinečné řešení separace oleje, kdy konstruktéři firmy SCR použili dvoukomorovou tlakovou nádobu s odděleným separačním prostorem s labyrintovou strukturou a se vzdušníkem. Razantně se tak zmenšil prostor ve skříni kompresoru.



Extrémně snadná údržba

Odšroubujete jednu matici, odklopíte kryt a máte jako na dlani všechny komponenty stroje. Neexistuje snadnější a pohodlnější přístup pro údržbu a případné opravy. Olej lze měnit dokonce bez otevření krytu, díky speciálním dvířkům, a jeho odečet je rovněž umožněn z vnější strany za pomoci olejoznaku. Ani při tomto nejběžnějším úkonu není potřeba odmontovávat panely.
Na kompresorech SCR-PM2 se navíc vyhnete nákladům na dopínání a výměny klínových řemenů a potížím s jejich možným prasknutím. Nic není ošizeno – místo hadic najdete kovové trubky, které zaručeně nezpuchří a neprasknou. Tlakoměry mají glycerinovou náplň, abyste snadno odečetli hodnotu tlaku, pro odpouštění kondenzátu je použit snadno přístupný kulový kohout. A našli byste i další vychytávky. Panel řídicí jednotky lze snadno odpojit a pomocí USB kabelu připojit k počítači pro diagnostiku.
Pokud uvažujete o výměně staršího menšího šroubového kompresoru za nový, nebo chcete přejít z technologie pístového kompresoru na šroubový, jsou kompresory SCR-PM2 jednoznačnou volbou, jak ušetřit na investici a dosáhnout požadovaných úspor.
Více informací o řadě SCR-PM2 se dozvíte na internetových stránkách www.scr-kompresory.cz. V případě, že byste si chtěli tyto nové kompresory prohlédnout, rádi poskytneme kontakt na nejbližšího prodejce ve vašem okolí.

Luboš Fistr, produktový ředitel VSK Profi
Foto: VSK Profi

Hlavní benefity
- maximální úspora elektrické energie
- robustní šroubový blok s nízkými otáčkami
- bezztrátový přímý pohon 1:1
- elektromotor IE4 s permanentními magnety
- regulace otáček frekvenčním měničem
- elektronická řídicí jednotka
- unikátní systém separace oleje
- kompaktní stroj s minimálními rozměry
- perfektní přístup k údržbě
- možnost rozšířené záruky na 5 let

 
Publikováno: 18. 6. 2021 | Počet zobrazení: 488 článek mě zaujal 117
Zaujal Vás tento článek?
Ano