asseco Aimtec murr

Každá zakázka je specifická

Jedním z klíčových hráčů mezi dodavateli kompresorové techniky pro nejrůznější průmyslové i další účely je firma ALMiG KOMPRESORY s.r.o., jejíž produkty, novinky i působení na českém trhu nám podrobněji přiblížil její jednatel Bronislav Suchánek.

 

Můžete představit historii značky ALMiG?
ALMiG KOMPRESORY je českým zastoupením a dceřinou společností německého výrobce kompresorů ALMiG-Kompressoren GmbH se sídlem v Köngenu poblíž Stuttgartu, jehož historie sahá až do roku 1923.
Firmu jsme založili v roce 2009 a doposud jsme dodali více než 1500 průmyslových kompresorů do různých výrobních podniků v Česku i na Slovensku a s radostí můžu konstatovat, že jsme se docela rychle stali jedním z nejvýznamnějších hráčů v tomto oboru. K tomu nám dopomohlo i pořádání různých seminářů zaměřených na úsporu při výrobě vzduchu, účasti na veletrzích a oborových výstavách a samozřejmě píle a nadšení našich kolegů.

Jaké typy kompresorů dodáváte a jaké jsou jejich specifické vlastnosti?
Specializujeme se především na dodávky průmyslových šroubových kompresorů ve výkonovém rozsahu 4-400 kW, a to buď mazaných olejem, nebo bezolejových, které mají své uplatnění především v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, nemocnicích a dalších výrobách, kde je požadována nejvyšší kvalita vzduchu s nulovým obsahem zbytkového oleje.
Specifickým produktem jsou dvoustupňové šroubové kompresory, které mají díky speciální konstrukci extrémně vysokou účinnost. Vyrábí se ve výkonech od 132 do 250 kW a na našem trhu si je už našlo několik zákazníků. S těmito kompresory zákazník velmi výrazně ušetří na energiích ve srovnání s konvenčním řešením. Také dodáváme turbokompresory, pístové a vysokotlaké kompresory. Na to se samozřejmě váže i dodávka různého příslušenství pro úpravu stlačeného vzduchu, jako jsou filtry, sušičky atd.

Kdo jsou vaši zákazníci a z jakého segmentu se rekrutují?
Na tuto otázku neexistuje snadná odpověď. Vážíme si každého zákazníka. Několikrát jsme si již ověřili, že zákazníci se k nám vracejí. Před léty jsme např. dodali malý pístový kompresor zákazníkovi, který tehdy začínal v rodinném domku a později, když postavil na zelené louce továrnu, přišel s poptávkou a dnes tam máme již tři šroubové kompresory. Dá se však říct, že velký podíl našich zákazníků tvoří firmy působící v oblasti dodávek pro automobilový průmysl, kde jsou obecně vysoké nároky na kvalitu a rychlost dodávek a služeb. Obecně však dodáváme firmám napříč celým spektrem oborů.

Prodej a servis kompresorů ALMiG zajišťujete na českém i slovenském trhu přímo, nebo prostřednictvím obchodních partnerů?
Zpočátku jsme působili přímo, postupně jsme však vybudovali relativně hustou síť autorizovaných servisních a prodejních zastoupení jak v Česku, tak na Slovensku. Díky tomu můžeme být zase o krok blíže k zákazníkům. Bez toho bychom určitě nebyli schopni dosáhnout tak strmého rozvoje.

Ekonomika provozu kompresoru závisí na spotřebě energie a jeho poruchovosti. Cítíte od zákazníků tlak na snižování energetické náročnosti, resp. zájem o sofistikovanější řešení v souvislosti s trendem prediktivní údržby?
Všeobecně se ví, že výroba stlačeného vzduchu není levná záležitost. Uvědomují si to i naši zákazníci. Je to vidět již několik let, že je zajímá specifická spotřeba kompresorů – za kolik korun vyrobí m3 stlačeného vzduchu. Náš vývoj nespí a s každou novou kompresorovou řadou snižujeme energetickou náročnost. U středních a větších realizací doporučujeme využívat odpadní teplo pomocí tepelného výměníku olej/voda pro ohřev užitkové vody a topení. Samozřejmě toto nabízíme tzv. na klíč včetně rozvodů a MaR. Máme mnoho realizací, kde jsme využití tepla řešili až ve druhé etapě – po dodání kompresorů.
Pokud se jedná o garanci, jako jediní na trhu nabízíme 5letou záruku. Jsme rádi, že na to zákazníci slyší.

Stávají se už i kompresory chytrými? Mají řídicí systémy, dokáží předávat údaje o provozu apod?
Můžu prohlásit, že všeobecně známý koncept Průmysl 4.0 není pro nás pouze fráze. Naše zařízení na přání vybavujeme například cloudovou technologií internetu věcí (IoT), díky které má zákazník permanentní přístup ke svým zařízením, ať už přes běžný internetový prohlížeč, nebo mobilní aplikaci. Samozřejmostí jsou věci jako různé notifikace na email nebo telefon, systém prediktivní údržby či sledování nákladů. Další možností je například konektivita přes Modbus nebo Profibus a zasílání dat do již existujících řídicích systémů zákazníka.

Dnes už zákazníci asi nemají zájem jen o katalogové produkty. Dokážete jim nabídnout i řešení výroby stlačeného vzduchu podle jejich specifických požadavků, tzv. na klíč?
Každá zakázka je jedinečná. Nejprve provedeme audit stavu a potřeb potenciálního zákazníka (někdy i exaktní měření současného stavu) a pak nabízíme řešení. Vždy variantně, kdy „vypíchneme“ výhody jednotlivých možností. V diskuzi se zákazníkem se dobereme k optimálnímu řešení, které pak realizujeme tzv. na klíč. Dodáme a namontujeme všechny komponenty kompresorové stanice (kompresor, sušička, filtrace, odvod kondenzátu, vzdušník) včetně rozvodů stlačeného vzduchu (materiál nerez, hliník, ocel, plast). Montujeme i silový elektrický přívod, potřebnou vzduchotechniku (v poslední době většinou automatickou) včetně vizualizace.

Jak hodnotíte loňský rok a jaká jsou vaše očekávání v tomto letošním?
V první řadě bych chtěl zmínit, že v roce 2019 jsme dosáhli v rámci skupiny ALMiG rekordního růstu tržeb o 23 %. V tomto ohledu aktuální propad prodeje za rok 2020 o ca 10 % můžeme provažovat v této perspektivě za úspěch. Za velmi důležité považujeme, že díky rychlým opatřením v rámci firmy jsme byli schopni i v tomto roce udržet prosperitu bez nutnosti nějakých personálních opatření.
Co se týče dalšího období, obtížně se predikuje vývoj pandemie i ekonomiky. Naštěstí však máme konsolidovaný tým obchodní i servisní a umíme reagovat proaktivně na všechny i nestandardní skutečnosti.

V jaké oblasti vás pandemie a s ní související vládní opatření nejvíce postihly?
Zvládli jsme a průběžně zvládáme menší logistické složitosti. Naši zákazníci jsou chápaví a vstřícní. Ale asi největší potíže jsme zaznamenali loni se vstupem na slovenské území, byť to máme jen 10 km. Vládní opatření nás velmi eliminovala. Realizovali jsme větší zakázky a nebylo to snadné. Zároveň máme nemálo zákazníků stálých, kteří potřebují vykonávat pravidelné preventivní servisy na svých zařízeních. Jak se ale říká, že štěstí přeje připraveným…, povedlo se nám najít a prohloubit spolupráci s novým obchodně servisním partnerem na Slovensku.

Libor Prodělal
Foto: Almig Kompresory

 
Publikováno: 18. 6. 2021 | Počet zobrazení: 942 článek mě zaujal 180
Zaujal Vás tento článek?
Ano