asseco Aimtec murr

Nové laboratoře pro výzkum fotovoltaiky

Fraunhofer ISE, největší solární výzkumný ústav v Evropě, vyvíjí fotovoltaické technologie již 40 let a drží četné rekordy účinnosti pro různé technologie solárních článků.

 
Nyní ústav získal moderní laboratoře v novém Centru pro vysoce účinné solární články, které bylo oficiálně otevřeno 27. dubna v německém Freiburgu. Laboratoře o rozloze 1000 m2 včetně tzv. čistých provozů s nejmodernějším vybavením je dokonale připraveno pro řešení technologických výzev. Kromě dalšího vývoje křemíku a technologie III-V se výzkumníci zaměří na kombinace různých materiálů pro výrobu vysoce účinných tandemových článků, které patří mezi nejslibnější fotovoltaické technologie pro budoucnost.
Solární vědci z ISE již pracují na dalším zvyšování efektivity fotovoltaiky pomocí tandemového přístupu, kdy je několik polovodičových materiálů s různými absorpčními vlastnostmi naskládáno na sebe, aby bylo možné solární spektrum ještě efektivněji využívat k výrobě energie (podrobněji viz str. 38).
„Nové laboratoře nám umožní pokračovat ve vývoji průkopnických typů solárních článků a přispět tak ke konkurenceschopnosti evropského fotovoltaického průmyslu,“ říká ředitel institutu prof. Andreas Bett.
 
Publikováno: 21. 6. 2021 | Počet zobrazení: 628 článek mě zaujal 157
Zaujal Vás tento článek?
Ano