asseco Aimtec murr

Čína chce dobýt mezihvězdný prostor

Zatím všechna tělesa vyslaná ze Země za hranice solárního systému byla americké provenience, Čína to chce změnit.

 
Podle plánu má Čína vyslat dvě vesmírné sondy mimo nejvzdálenější dosah Sluneční soustavy a stát se druhou zemí, která kdy zahájila mezihvězdnou misi. Obě sondy by měly vstoupit do interstelárního prostoru v čase 100. výročí založení Čínské lidové republiky, tj. v roce 2049. Čína tak má na jejich vypuštění a start kosmické lodi, která by je vynesla, tři roky, což je nejzazší termín, aby sondy dorazily do zmíněného roku k hranici Sluneční soustavy.
Pokud se jí to však podaří, stane se kromě USA jedinou zemí, která kdy opustila sluneční soustavu, a samotné sondy budou zatím 6. a 7. mezihvězdným objektem vypuštěným ze Země. Sondy by měly urazit kolem 100 astronomických jednotek (každá představuje průměrnou vzdálenost mezi Zemí a Sluncem), což znamená, že úspěch mise by nebyl jen vědecký triumf, ale i oslava rostoucího významu Číny jako kosmické velmoci. Ve hře je ale více než symbolika a politické postoje: hranice mezi heliosférou a mezihvězdným prostorem leží ve zhruba stonásobně větší vzdálenosti, než je mezi Zemí a Sluncem a prolomení této hranice dá čínské vesmírné agentuře možnost studovat prostor mezi hvězdami z první ruky, což jí umožní lepší poznání galaxie.
Informace o pravděpodobné konstrukci kosmické lodi napovídá studie publikovaná v časopise Scientia Sinica – sonda s vědeckým užitečným zatížením více než 50 kg bude poháněna radioizotopovými termoelektrickými generátory (RTG).
 
Publikováno: 21. 6. 2021 | Počet zobrazení: 805 článek mě zaujal 190
Zaujal Vás tento článek?
Ano