asseco Aimtec murr

Po covidové pauze Den přežití

S nadsázkou uvedený titul odkazuje na jednu z mála uskutečněných fyzických akcí, které „trumfly“ on-line prezentace, jež kvůli pandemickým opatřením vystřídaly ty klasické. Osobně jsem za akci Ford Survival Day rád.

 

V polovině června uspořádalo tuzemské zastoupení Fordu pro novináře akci nazvanou Ford Survival Day v malebné přírodě jezera Katlov na Kutnohorsku.

Trail i Active pro nezpevněné cesty  
Šlo o testovací jízdy užitkových offroadově orientovaných verzí modelů Transit a Tourneo v edicích Trail a Active, které disponují atraktivním designem a bohatou výbavou. Pro rozeznání mají vozy v edici Active klasickou čelní masku s modrým oválem, v edici Trail zdobí mohutný nápis Ford přes celou masku.
Flotila připravená k testům čítala vozy Transit Trail Van s dvoulitrovým turbodieselem EcoBlue a inteligentním pohonem všech kol (AWD), Transit Trail Kombi s 8místným interiérem, dvoulitrovým EcoBlue a mechanickým samosvorným diferenciálem (mLSD), Transit Custom Trail Van, s motorem 2.0 EcoBlue Hybrid mHEV a mechanickým samosvorným diferenciálem (mLSD) a Tourneo Custom Active s 8místným interiérem, motorem 2.0 EcoBlue Hybrid mHEV a mechanickým samosvorným diferenciálem (mLSD). A jako třešničku na dortu připravil Ford i mohutný pick-up Ranger Raptor se speciálně navrženým dvoulitrovým motorem EcoBlue, se dvěma turbodmychadly a 10st. automatickou převodovkou.
K dispozici byla připravena trasa v okolí jezera, která střídala polní šotolinu, asfaltku, ale i luční nerovnosti. Na těchto površích se velmi dobře projevily jízdní možnosti a vyvážené vlastnosti jednotlivých modelů. Oceňuji inteligentní pohon všech kol AWD, který dynamicky přerozděluje hnací sílu na kola s největší trakcí. A pro náročnější jízdní podmínky je součástí AWD také režim „bláto/vyjeté koleje“, který se přepíná na palubní desce a řidiče nenechá na holičkách. Aktivací funkce AWD Lock se hnací síla rozdělí v pevném poměru 50:50 mezi přední a zadní nápravy. Modely Transit Custom Trail a Tourneo Custom Active s poháněnou přední nápravou spoléhají na mechanický samosvorný diferenciál mLSD, který se stará o správnou trakci podvozku. Hnací sílu přenáší automaticky na konkrétní kolo, které má v ten daný moment nejlepší trakci. K tomu byl uzpůsoben i elektronický stabilizační systém, který s mLSD hladce spolupracuje.
Vozy v edici Trail v robustním designu přímo evokují vyzkoušet vylepšené schopnosti pohybu v terénu. Příjemně komfortní podvozek zvládá šotolinu velmi dobře a na nezpevněné silnici je ve svém živlu.  

Katlov, rybářův sen
Podle legendy je prý jméno jezera Katlov odvozeno od císařského kata, který zde měl výsostné právo rybařit, jak nám sdělil Jakub Vágner, jeden z ambasadorů značky Ford, dobrodruh, majitel Katlova a rybář. Po testovacích jízdách jsme byli pozvání na přednášku o jeho cestách do deštných pralesů Amazonie. A musím říct, že před panem Vágnerem smekám, jeho neobyčejné zážitky mezi domorodci, nebezpečné výpravy pralesem a neskutečné historky, nám všem braly dech.
V rámci doprovodného programu jsme měli možnost se seznámit i s projektem Lifesavers, filmovou sérií, která ukazuje příběhy profesionálních a dobrovolných záchranářů z různých evropských zemí. Užitkové vozy značky Ford jsou totiž součástí záchranných složek napříč Evropou a Ford svým projektem vzdává hold těmto hrdinům, kteří denně nasazují život pro záchranu či pomoc jiným.

Petr Kostolník
Foto: Autor

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 568 článek mě zaujal 132
Zaujal Vás tento článek?
Ano