asseco Aimtec murr

Estonci mají nový pas. To musíte vidět

Estonsko je proslulé inovacemi a úrovní digitalizace státu. Nové pasy, které pobaltský stát připravil pro své občany, jsou toho dobrým příkladem.

 

Jde o nekonvenční ukázku toho, jak může také vypadat úřední dokument. Přestože pas doslova hýří barvami, je díky velice zdařilému grafickému provedení velmi vkusný. Jako důležitý symbol státní příslušnosti reprezentuje rovněž navenek zemi a její identitu, a to se Estoncům dokonale podařilo.
Každá ze stránek zobrazuje některé ze zvířat, typických pro místní přírodu a výjevy z tamní flóry, takže při listování pasem před vámi defilují např. vlk, rys, medvěd, ale i dubové lesy (dub je národním symbolem) či dravec kroužící nad krajinou. Při nasvícení UV lampou se místo obrazu viditelného na denním světle objeví noční scenérie, ale i další ochranné prvky, jako např. mikrotisk vět s estonskými básněmi („poslouchej, drahý, jak šumí stromy“), které jsou součástí impozantního systému ochrany dokladu před paděláním. Právě ten činí mimo působivé grafické zpracování nový estonský pas tak unikátním.
Dokument je vybaven snad veškerými myslitelnými technickými zabezpečovacími prvky. Místo tradičního speciálně chráněného papíru pro osobní údaje je využit pevný polykarbonát, který umožňuje nahrát biometrické údaje a obsahuje kódovaný čip. Obálka i každá ze stránek obsahuje viditelné i skryté hmatové, holografické a další ochranné prvky, mikroelektronické obvody s informacemi o držiteli, a markanty rozeznatelné pouze pomocí speciálního vybavení.

Vladimír Kaláb
Foto: Ministerstvo vnitra Estonské republiky

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 514 článek mě zaujal 136
Zaujal Vás tento článek?
Ano