asseco Aimtec murr

Trochu jiné „mořské větrníky“

Norský start-up Wind Catching Systems představil projekt zaměřený na vylepšení technologie větrných elektráren na moři.

 

Obří mříže, vysoké přes 325 m, by obsahovaly řadu menších turbín ve střídavé konfiguraci. Celý systém by byl osazen na plovoucí plošině ukotvené k mořskému dnu pomocí zavedených postupů používaných např. v ropném průmyslu.
Systém Wind Catching byl vyvinutý ve spolupráci s dodavatelem mořské větrné energie Aibel a norským IFE Institute for Energy Technology, a měl by díky plnému využití energie i při vyšších rychlostech větru a multirotorovému efektu vyrábět až 2,5krát více energie než běžná turbína. Díky zdvojnásobení záběrové plochy tak může už jediné z těchto turbínových polí podle firmy generovat až pětinásobek ročního energetického výkonu největších konvenčních větrných turbín na světě. Takže např. pět jednotek může vyrobit stejné množství elektřiny jako 25 obřích konvenčních turbín.
Menší rotory systému by mohly navíc mnohem lépe fungovat i při větru nad 40 až 43 km/h (11-12 m/s), kdy konvenční turbíny omezují energetický výkon změnou úhlu lopatek, aby se chránily před poškozením.
Místo použití obvyklých velkých masivních rotorových věží zvolila WCS princip sestavy z menších kusů, s nimiž lze mnohem snáze pracovat. Systém má integrovanou rozvodnu a je navržen pro snadný provoz i údržbu. Instalace turbíny je řešena na základě výtahu – všechny těžké operace jsou prováděny na palubě, tzn., že jakmile je instalována plovoucí základna, nejsou zapotřebí žádná specializovaná plavidla nebo jeřáby. Konstrukce větrníkové mříže navíc umožňuje snadný přístup pro průběžnou údržbu. Podle WCS jsou tyto komplexy koncipovány pro 50letou životnost, na rozdíl od 30 let jedné velké turbíny.
Detailní informace o prototypech firma sice ještě neuvádí, nicméně zdůrazňuje, že její projekce jsou založeny na počáteční velikosti instalace, která by měla být při škálování výrazně ekonomičtější.

Petr Sedlický
Foto: WCS

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 529 článek mě zaujal 129
Zaujal Vás tento článek?
Ano