asseco Aimtec murr

Evropský strojový tlumočník drtí konkurenci. A umí i česky!

Většina uživatelů spoléhá při počítačovém překladu hlavně na Google Translate nebo podobné nástroje dalších firem. Nyní jim ale vyrostla silná konkurence.

 

Jmenuje se DeepL a stojí za ní stejnojmenná německá společnost, která si vytkla za cíl vytvořit nejlepší on-line translátor. Svůj produkt označuje za „nejpřesnější překladač na světě“ a vypadá to, že právem. DeepL je poháněn špičkovou technologií neuronových sítí a jeho schopnosti si lze ověřit na www.deepl.com/translator. Zvládá překlady prakticky k nerozeznání od zkušeného profesionálního překladatele. Ti zřejmě časem s nevyhnutelným dalším postupným zdokonalováním DeepL (který k tomu podobě jako další systémy tohoto druhu využívá možností pokročilého strojového učení a AI), opravdu mohou (až na výjimky jako jsou specialisté či překladatelé literatury) přijít o práci. Asi málokterý z nich zvládne 26 jazyků (což je aktuální stav Deepl, přičemž umí párovat každý s každým), mezi nimiž kromě klasických světových jazyků včetně ruštiny, čínštiny a japonštiny mj. figuruje i kvalitní čeština, která je jinak pro strojové překlady kvůli své lingvistické konstrukci zapeklitým oříškem.
Jde o placenou službu, avšak k dispozici je i bezplatná verze. Ta má omezení na 5000 znaků a určitý objem překladů (zdarma je možné přeložit tři- až 5MB soubory za měsíc. S variantou DeepL Pro lze jedním kliknutím přeložit celý dokument, přičemž se plně zachovává jeho formátování, všechna písma i obrázky zůstávají na svém místě. Translator zatím dokáže pracovat se soubory MS Word (.docx), PowerPoint (.pptx) a textové (.txt), firma ale slibuje přidat brzy i další formáty.
Výrobce garantuje maximální zabezpečení dat pomocí nejvyšších bezpečnostních opatření s tím, že všechny texty budou smazány ihned po dokončení překladu. Připojení k serverům DeepL bude vždy šifrováno, takže zadané texty nebudou použity k žádným jiným účelům než k překladu, ani k nim nemají přístup třetí strany.

Petr Kostolník
Foto: Archiv

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 550 článek mě zaujal 142
Zaujal Vás tento článek?
Ano