asseco Aimtec murr

HeFASTo: další reaktor české provenience

Výzkumné centrum v Řeži u Prahy představilo v roce 2018 unikátní koncept malého vysokoteplotního reaktoru Energy Well s nízkým výkonem 20 MW. Ten získá brzy výkonnějšího bratříčka. 

 

Výzkumníci z ÚJV Řež vyvíjejí v rámci projektu HeFASTo heliem chlazený rychlý reaktor o tepelném výkonu 200 MW. Ve světě dnes existuje více než sedm desítek konceptů malých reaktorů v různém stadiu vývoje a český HeFASTo se svým výkonem řadí do kategorie zařízení menšího výkonu.
Nový reaktor, který si v palivu bude štěpný materiál sám generovat, je zástupcem pokročilých modulárních reaktorů IV. generace a prvním konceptem svého druhu v Evropě. Bude ho možné využít jako zdroj tepla pro efektivní výrobu vodíku, případně i pro zpracování vyhořelého paliva z klasických jaderných bloků. Oproti klasickým, vodou chlazeným zařízením, generuje díky uzavřenému palivovému cyklu jen minimum jaderného odpadu.
Konstruován jako vysokoteplotní – výstupní teplota z aktivní zóny dosáhne 900 °C. Jedním z významných ekonomických přínosů je efekt „množení paliva“, tzn., že reaktor jadernými reakcemi během provozu vygeneruje více štěpného materiálu, než sám spotřebuje.
Design reaktoru je založen na modularitě. Většina typizovaných komponent bude vyráběna někde v továrně, a až v místě výstavby budou tyto moduly sestaveny do požadované formace, což výrazně sníží investiční náklady.
Vysoká bezpečnost jaderného zařízení je zabezpečená využitím řady nových pasivních bezpečnostních systémů, které fungují jen na základě fyzikálních jevů, jako je např. gravitace nebo rozdíl tlaků. V současné době už probíhá předkoncepční fáze vývoje. V komerční sféře by mohl začít sloužit po roce 2040, kde se předpokládá jeho nasazení hlavně v souvislosti s růstem poptávky po masové výrobě vodíku a také s potřebou zpracování nahromaděného vyhořelého paliva z lehkovodních reaktorů.

Petr Mišúr
Foto: ÚJV Řež

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 598 článek mě zaujal 131
Zaujal Vás tento článek?
Ano