asseco Aimtec murr

Standardizace kvality motorových olejů

Mazání motorů je nejnáročnější ze všech mazaných systémů. Z hlediska uživatelů jsou na motorový olej kladeny ty nejvyšší nároky, vyžadují maximální spolehlivost. Výrobci motorů a vozidel potřebují, aby byla k dispozici maziva odpovídající kvality na všech jejich trzích.

 

Obchodníci a servisní stanice žádají jistotu, že neadekvátní výkonnost maziva nepovede k reklamacím. Zákazníci požadují do svého automobilu mazivo spolehlivé a trvanlivé. Všechny tyto požadavky se odrážejí v náročném a komplexním systému řízení kvality motorových olejů.
V Evropě jsou technické požadavky na motorové oleje udávané společnostmi:
ACEA – Sdružení evropských výrobců automobilů (European Automobile Manufaturer’s Association)
API – Americký petrolejářský institut (American Petroleum Institute)
OEM – Výrobci automobilů, vozidel a strojů (Original Equipment Manufacturer)

Vývoj mezinárodních standardů motorových olejů
API byl vytvořen v r. 1919 jako organizace, která ustavuje standardy. Standardy motorových olejů s označením API jsou nejstarší, stále udržované a pravidelně aktualizované.
V roce 1993 v USA vyšel certifikační systém motorových olejů. Podobný byl připraven v r. 1996 v Evropě pod hlavičkou organizace ACEA, která reprezentuje a zastupuje zájmy naprosté většiny výrobců automobilů v Evropě. Sekce této společnosti „Lubricants“ připravuje a vydává požadavky na motorové oleje pod názvem ACEA European Oil Sequences. Právě platná sekvence je označena rokem vydání.
Tento soubor požadavků vzniká dohodou, definuje minimální požadavky na kvalitu motorových olejů pro aktuální motory na trhu. Laboratorními a motorovými testy pokrývá klíčové vlastnosti maziv. Udává předpisy pro zápis výkonnosti na etiketě a určuje dobu platnosti. Na trhu mohou být jen ty oleje, které splňují právě platné znění ACEA European Oil Sequences.
Systém řízení jakosti motorových olejů v Evropě – EELQMS
EELQMS (European Engine Lubricants Quality System) překlenuje celý systém kvality motorových olejů a je jediný, který lze použít pro kvalifikaci motorového oleje podle specifikace ACEA.
Tento systém řízení jakosti začleňuje společnosti, které se podílejí na vývoji motorových olejů:
ATIEL – Sdružení hlavních výrobců motorových olejů.
ATC – Sdružení výrobců přísad.
ACC – Sdružení amerických výrobců přísad, které spolupracuje s ATC.
ASTM – Zkušební metody (laboratorní a strojní).
CEC – Organizace, která vyvíjí testovací metody pro posouzení výkonnosti motorových olejů, paliv a převodových kapalin.
ERC – Evropské registrační centrum, kde je nutné registrovat novou formulaci před zahájením zkoušek podle specifikací ACEA. Zde je sledováno testování (nezávislé laboratoře, přesné záznamy o testech, výsledcích a postup hodnocení).
SAE –     Standardy SAE – Klasifikace motorových olejů z hlediska reologických vlastností, aktuální verze SAE J300_201501.

Úlohy klíčových partnerů v rámci EELQMS
ATIEL spravuje EELQMS i jménem ostatních klíčových partnerů (ACEA a ATC). Má výlučné právo na ochrannou známku EELQMS. ATC vydává pravidla pro testování základní formulace nového maziva (Code of Praxis).
ATIEL vydává kodex s pravidly záměn v originálních formulacích. Záměny se týkají základových olejů a modifikátorů viskozity. Tím umožňuje rozšířit varianty formulace motorového oleje.
Povoleny jsou další  možnosti uplatnění vlastní značky maziva. Formou Re-blend – společnost nakoupí všechny potřebné složky oleje a namíchá ve vlastním výrobním zařízení. Formou Re-brand – společnost nakoupí hotový motorový olej a zabalí do vlastních obalů.
Povinnosti výrobců a distributorů motorových olejů
Podmínkou uvedení specifikací ACEA na etiketě motorového oleje a v jeho dokumentaci je dodržení všech postupů výroby v souladu s EELQMS a zahrnutí těchto postupů do akreditace IMS. Vyžaduje se podepsání prohlášení o shodě (Letter of Conformance, dále LoC). Prohlášení o shodě má dvě verze, pro výrobce základových olejů a pro výrobce a prodejce motorových olejů. Prohlášení je platné vždy jeden rok.
Společnost ATIEL autorizovala SAIL (nezávislá společnost poskytující služby sektoru maziv) k poskytování sublicence známky EELQMS výrobcům a prodejcům, kteří:

– Podepsali prohlášení o shodě (LoC)
– Zaplatili roční registrační poplatek
– Souhlasí s podmínkami použití této známky  

SAIL pošle kopii loga žadatelům licenční smlouvy na známku EELQMS. Mohou jej použít na etiketu a v dokumentaci motorových olejů. Na stránkách Sail-europe.eu je k dispozici přehled všech společností, které prohlášení o shodě dosud podepsaly.
V rámci licenční smlouvy  provádí ATIEL inspekci olejů na evropském trhu, zda dodržují pravidla pro označení výrobků a požadovanou kvalitu. Vzorky jsou testovány podle nejvhodnějších testů aktuální ACEA Oil Sequences (2016).  

Sledované klíčové parametry:

• Viskozita (vysoko- i nízkoteplotní), při 100 °C, CCS, MRV, HTHS
• Sulfátový popel, fosfor, síra   
• Odparnost, Noack
• TBN (Total Base Number)

Testování a statistické zpracování provádí nezávislá expertní laboratoř. Data jsou poskytována anonymně příslušné komisi ATIEL. Individuální výsledky jsou sdíleny  důvěrně s příslušným distributorem včetně následných opatření.

Požadavky výrobců automobilů (OEM‘s)
Výrobci automobilů mají nad rámec konsenzuální ACEA své vlastní požadavky podle nároků jejich motorů a příslušenství. Obvykle znamenají provedení některých dalších testů, případně splnění přísnějších limitů, než žádá ACEA. Mají také svoje schvalovací procesy. Některé automobilky zveřejňují seznamy schválených motorových olejů, některé ne. Přístup každého výrobce je individuální.
Volkswagen zavedl své specifikace v polovině 90. let. Platí pro všechny automobily vyráběné ve skupině VW (Volkswagen, Audi, Seat, Škoda). Seznam schválených olejů nezveřejňuje.
Mercedes-Benz zpřístupňuje na svých webových stránkách seznam schválených olejů pro každou specifikaci. V pravidlech používání označení na etiketě motorového oleje upozorňuje na správný výraz, např. MB-Approval 229.51 s tím, že olej, který je označen jen MB 229.51, schválení nemá.
Individuální specifikace OEM‘s jsou klíčové pro použití určitého motorového oleje v automobilu. Specifikace ACEA bývají uvedeny jako použitelné pro případ naléhavé náhrady.

Ing. Ivana Václavíčková

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 559 článek mě zaujal 125
Zaujal Vás tento článek?
Ano