asseco Aimtec murr

Nejrychlejší kuličkové ložisko na světě

NSK vyvinula ultra vysokorychlostní kuličková ložiska třetí generace pro motory elektrických vozidel (EV), která jsou schopna pracovat při velmi vysokých otáčkách.

 

Automobilky usilují o menší a lehčí komponenty a vyvíjejí rychlejší motory s vyšším výkonem, které pracují s vyšší účinností. Ložiska používaná v hnacích ústrojích, zejména v elektromotorech, jsou tak vystavena stále vyšším požadavkům na rychlost a výkon.
Loni dokončila NSK vývoj vysokorychlostních kuličkových ložisek druhé generace o hodnotě 1,4 milionu dmN (míra rotačního výkonu ložiska), jejichž konstrukce se vyznačovala pokrokem v technologii klecí. Nyní společnost vyvinula ultra vysokorychlostní kuličkové ložisko třetí generace pro elektromotory schopné provozu při více než 1,8 milionu dmN. Toto ložisko charakterizuje jako nejrychlejší tukem mazané ložisko s hlubokými drážkami pro automobilové aplikace, což umožňuje delší dojezd vozidla a vyšší palivovou úsporu.
Nově vyvinuté kuličkové ložisko nabízí nejvyšší povolené rychlosti na světě (na základě šetření NSK u tukem naplněných ložisek) pro automobilové motory, což umožňuje vyvíjet a implementovat elektromotory, které pracují při výrazně vyšších rychlostech. Vyšší výkon motoru přispívá ke zlepšení spotřeby paliva, zvýšení maximálního dojezdu a uživatelského pohodlí.
Mezi výrobcem zdůrazňované vlastnosti patří:

- První klec na světě navržená s optimalizací topologie přispěla ke snížení hmotnosti na maximální limit.
- Proprietární mazací tuk proti zadření snižuje odpor při chvění a teplo z něj generované prodlužuje životnost maziva i ložiska.
- Klec je vyrobena z vysoce tuhého pryskyřičného materiálu, který účinněji potlačuje deformaci během vysokorychlostního otáčení.

Stanislav Přibyl
Foto: NSK

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 634 článek mě zaujal 127
Zaujal Vás tento článek?
Ano