asseco Aimtec murr

K přenosu dat stačí jeden pár vodičů

Technologie Single Pair Ethernet (SPE) je klíčová pro chytré továrny a Průmysl 4.0. Umožňuje vytvářet konzistentnější a efektivnější průmyslové ethernetové sítě.

 

S produktovou řadou ETHERLINE T1 představila společnost LAPP prototypy nových jednopárových ethernetových kabelů pro použití v průmyslových strojích a systémech. V komunikační infrastruktuře průmyslu byly dosud standardem ethernetové kabely s více páry (2 a 4). Díky úspoře, kterou umožňuje použití jednopárových kabelů, lze do sítě integrovat nové inteligentní komponenty, jež dříve nebyly k síti přes průmyslový ethernet připojeny. Prvním kabelem pro jednopárový ethernet, který je k dispozici již nyní, je na jaře představený nový ETHERLINE T1 Y Flex 1x2x22/7 AWG, který společnost LAPP nedávno uvedla na trh.
Jde o dvoužilový datový kabel s certifikací UL pro vysokorychlostní výměnu informací při zachování konstantní přenosové rychlosti a výrazně jednodušší konstrukci. Díky malým poloměrům ohybu a malému vnějšímu průměru je obzvláště hmotnostně a prostorově úsporný, snadno se instaluje, a pro připojení na provozní úrovni je doslova nepostradatelný.

Datový přenos i napájení zároveň
Nový kabel s funkcí Power-over-Data-Line podle standardu IEEE 802.3bu byl speciálně navržen pro přenos digitálních signálů ve frekvenčním rozsahu do 600 MHz a do vzdálenosti 40 m. Umožňuje současný přenos dat a napájení koncových zařízení SPE s nízkými energetickými nároky (do 50 W). Konstrukce kabelu SPE zaručuje ideální ochranu před elektromagnetickým rušením, plastová fólie laminovaná hliníkem a měděné opletení s vysokým stupněm pokrytí (SF/UTP) zajišťují spolehlivé dvojité stínění. Vnější plášť z PVC je navíc odolný vůči kyselinám, zásadám a částečně i vůči olejům. Nový jednopárový ethernetový kabel je zařazen v kategorii UL listed s aprobací PLTC a je možné jej používat pro otevřené elektroinstalace v kabelových žlabech. Pokud jde o konektor, spoléhá firma na standardizovanou verzi podle IEC 63171-6.
„Single Pair Ethernet je technologie důležitá pro budoucnost. Pro široké proniknutí na trh jsou ale potřeba standardizované a jednotné konektory, a k zajištění kompatibility komponent je nutný pouze jeden standard. Rozhodli jsme se pro SPE Industrial Partner Network, protože věříme, že tento standard má největší šanci na trhu uspět,“ říká Christian Illenseer, produktový manažer průmyslové komunikace společnosti LAPP.
Nový kabel ETHERLINE T1 Y Flex 1x2x22/7 AWG nabízí všestranné možnosti použití v automatizační technice i v budoucnosti. Výrobce pro něj definoval širokou škálu možných aplikací:

- pro flexibilní použití v suchých a vlhkých místnostech i se středním mechanickým namáháním,
- pro strukturovanou kabeláž podle norem DIN EN 50173 a ISO / IEC 11801,
- pro jednopárové ethernetové aplikace 1000Base-T1 podle IEEE 802.3bp a 100Base-T1 podle IEEE 802.3bw.

Brzy budou k dispozici dva další kabely pro jednopárový ethernet: stíněný kabel 26AWG pro Gigabit Ethernet a použití v energetických řetězech ETHERLINE T1 FD P, a typ ETHERLINE T1 P FLEX 18AWG pro 10 Mbit/s a vzdálenost 1000 m.

Aby se stroje lépe domluvily
V oblasti průmyslové komunikace představuje LAPP také další dvě novinky. V prvním případě jde o vysoce flexibilní patch kabel ETHERLINE FD Cat.6 pro trvale pohyblivé aplikace v energetických řetězech. Kabel osazený konektory M12X umožňuje díky ethernetu Cat.6 rychlou výměnu dat rychlostí až 10 Gbit/s na vzdálenost 60 m. Plastová fólie laminovaná hliníkem a měděné opletení poskytují optimální ochranu před elektromagnetickým rušením. K ochraně párů žil se používá dělicí kříž, umožňující maximální mechanické namáhání. Konektor má integrovanou ochranu proti vibracím, která zabraňuje neúmyslnému uvolnění spojení. Díky krytí IP67 jsou nové propojovací kabely vhodné pro připojení zařízení mimo rozvaděč.
Druhá novinka je flexibilní patch kabel ETHERLINE CABINET CAT.6A pro rozvaděče v sítích PROFINET. Tyto kabely se díky malým poloměrům ohybu osvědčily zejména ve stísněných prostorech. Umožňují rychlou výměnu informací rychlostí až 10 Gbit/s do 60 m. Propojovací kabel osazený na obou stranách konektory RJ45, šetří čas a eliminuje možné chyby během montáže přímo na místě. Konektor RJ45 je obzvláště úzký, takže propojovací kabely jsou ideální pro zařízení s velmi vysokou hustotou portů.

www.lapp.cz.

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 710 článek mě zaujal 167
Zaujal Vás tento článek?
Ano