asseco Aimtec murr

Největší plachetnice pro Bezose

Majitel společnosti Amazon se možná brzy bude plavit na své vlastní megajachtě, kterou mu staví nizozemská loďařská firma Oceanco.

 
Kromě dobývání kosmu, na které se zaměřuje jeho společnost Blue Origin, se Jeff Bezos zaměřil i na moře, a jak je jeho zvykem, ve velkém stylu. Nizozemské firmě Oceano zadal zakázku za ca 500 mil. USD na jachtu o délce 127 m, a očekává se, že nový trojstěžník bude jednou z nejkvalitnějších jachet na světě.
Kromě megajachty si Bezos údajně objednal i druhou, menší podpůrnou jachtu, která bude zahrnovat vlastní heliport. Bezosova jachta bude vybavena trojicí natáčecích stěžňů, které budou využívat speciální oplachtění Dyna Rig, jehož výhodou je velmi snadná obsluha a rychlé ovládání – spuštění a nastavení plachet se odehraje během několika minut stiskem tlačítka. Inovativní pohonný systém pod plachtami sbírá kinetickou energii, takže loď může přeplout oceán bez spotřeby jediného litru paliva.
Jachta by měla být na vodu spuštěna už příští rok a podle všeho se stane vůbec největší plachetnicí na světě. Ruská Sailing Yacht A je sice o 15 m delší, ovšem v tomto případě nejde přes její název o plnohodnotnou plachetnici, ale obří motorovou jachtu s pomocným oplachtěním.

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 861 článek mě zaujal 180
Zaujal Vás tento článek?
Ano