asseco Aimtec murr

Evropa posiluje nástup do doby kvantové

Nový systém IBM Quantum System One vybudovaný v německém Ehningenu bude nejvýkonnějším kvantovým počítačem, který byl kdy v Evropě postaven.

 

Unikátní zařízení je výsledkem spolupráce mezi IBM a Fraunhoferovým institutem, největší evropskou výzkumnou organizací zaměřenou na aplikace. Za dveřmi vyrobenými ze stejného skla, jaké chrání Monu Lisu v Louvru, je válcová konstrukce obsahující 27qbitový procesor Falcon. Tento nejpokročilejší a nejmodernější kvantový procesor IBM je udržovaný při teplotě chladnější než vesmír, s qubity, které mají dlouhou dobu soudržnosti (tzn., jak dlouho zůstávají ve svém kvantovém stavu). Kvantová technologie, založená na subatomárních částicích známých jako qubits, umožňuje provádět výpočty exponenciálně rychleji než běžný, nebo dokonce superpočítač a odborníci doufají, že tato obrovská výpočetní síla by se mohla uplatnit pro praktické aplikace v celé řadě průmyslových odvětví a vědních oborů.
V současné době má přístup ke kvantové síti IBM prostřednictvím cloudu 150 organizací, včetně výzkumných laboratoří, univerzit, podniků i startupových firem, ale možnost mít vlastní stroj umožňuje lokální zpracování více dat. A Fraunhoferův institut je první místo mimo USA, které má IBM Quantum System One. Kvantový počítač již podstoupil několikatýdenní online k testování a vědci v Německu se zaměřením na kvantovou optimalizaci začali zkoumat nové přístupy simulace materiálů v systémech skladování energie.

Josef Vališka
Foto: IBM

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 500 článek mě zaujal 121
Zaujal Vás tento článek?
Ano