asseco Aimtec murr

Za auty a mobilitou budoucnosti do Mnichova

Po „veletržním půstu“ v nelehkých časech covidové pandemie se na podzim opět chystají otevřít své brány areály výstavišť, aby přivítaly návštěvníky veletrhů na reálné, nikoli jen virtuální akci.

 

Jako jeden z prvních fyzických veletrhů se vrací na scénu autosalon IAA. Ovšem už v nové podobě jako IAA MOBILITY 2021, a jeho dějištěm nebude již tradiční Frankfurt, ale Mnichov. Právě tam se ve dnech od 7. do 12. září ukážou pod heslem „What will move us next“ hlavní světové premiéry a trendy digitální a klimaticky neutrální mobility.

Kola, motory i digitální mozek vozidel
Novinky pro silniční dopravu v blízké budoucnosti představí v bavorské metropoli vystavovatelé z automobilového, moto, cyklo i technologického průmyslu. A to jak tradiční evropští výrobci a zastoupení světových automobilek, např. Mercedes, Volkswagen, BMW, Ford, Hyundai, Renault nebo Škoda Auto, tak i čínští nováčci (Polestar, Leapmotor, Wey, NIO nebo ORA). Seznam vystavovatelů, kterých se už organizátorům přihlásilo přes 500, zahrnuje i zavedené dodavatele automobilového průmyslu, jako jsou Bosch, Continental, Magna, Michelin či Plastic Omnium. Na veletrhu jsou navíc zastoupeni i významní hráči z oblasti digitálních technologií, které stále více pronikají i do automotive sektoru, jako IBM, Intel či Mobileye, ale také start-upy a inovativní značky kol.
Důležitost digitalizace pro celé odvětví mobility ukáže na veletrhu mj. společný projekt Automated Valet Parking: Svaz německého autoprůmyslu (VDA) spolu s partnery projektu poprvé na světě představí, jak výrobci automobilů a poskytovatelé infrastruktury spolupracují na automatizovaném parkování ve vícepodlažních parkovištích. Půjde od předání vozu k automatizovanému parkování, mytí nebo nabíjení až po automatický návrat vozu řidiči.
IAA MOBILITY zve mezinárodní publikum, aby získalo ucelený obraz o mobilitě budoucnosti. Na veletrhu budou mj. prezentována autonomní vozidla a nejmodernější jízdní kola, stejně jako síťová mikromobilita v městských oblastech (koneckonců asi 80 % světové populace žije ve městech). Elektromobilita bude hrát na veletrhu rozhodující roli ke klimaticky neutrální budoucnosti. S 1,37 milionu nově registrovaných elektromobilů v roce 2020 je Evropa předním světovým trhem před Čínou a USA.
Část veletrhu IAA bude probíhat i uprostřed města v bezprostředním kontaktu s lidmi. Řada vystavovatelů se bude prezentovat na tzv. Open Space – nejdůležitějších mnichovských náměstích. Návštěvníci akce si budou moci sami vyzkoušet řadu z prezentovaných vozidel, jako e-skútry, elektrická, hybridní a vodíková vozidla. Speciální 7 km dlouhá testovací dráha, pojmenované Blue Lane, povede z výstaviště do centra Mnichova. Testovací jízdy nabídnou společnosti Amazon Alexa Automotive, Audi, BMW, Dacia, Daimler, Porsche, Ford, Luminatec, Obist, Schaeffler a Wey. V průběhu veletrhu bude pro všechny návštěvníky na výstavišti otevřena také cyklistická testovací oblast.

Pro vyznavače techniky budoucí i minulé
Summit na výstavišti je jádrem veletrhu. Na konferenci, která veletrh doprovází, je na programu mnoho aktuálních témat: mobilita jako služba, kybernetická bezpečnost, umělá inteligence a autonomní řízení, robotické taxíky, paliva budoucnosti, ale také řešení problematiky tzv. poslední míle, nebo mobilita ve venkovských oblastech. Zde se setkají manažeři, vývojáři a zástupci průmyslu z celého světa, aby na 17 tematických klastrech diskutovali o nejrůznějších aspektech mobility a aby si po přestávce spojené s pandemií vyměnili nápady, představili nové myšlenky, navázali spolupráci a zjistili aktuální trendy.
Na zářijové prezentaci IAA MOBILITY čeká návštěvníky celá řada novinek od dodavatelů CO2 neutrálních automobilů přes e-skútry až po nová elektrokola včetně pozoruhodných nápadů od začínajících start-upů.
Na své si ale přijdou také fanoušci klasických vozidel. V hale B4 mnichovského výstaviště bude lákat návštěvníky akce pod názvem IAA Heritage by Motorworld s atraktivními exponáty z historie mobility klasické éry od sportovních vozů až po exotická vozidla a motocykly. IAA Heritage je fórum a zároveň obchodní platforma pro prémiové oldtimery, klasické sportovní vozy, youngtimery, limitované edice, superauta a motocykly. Samotný koncept haly B4 je řešen tak, aby vzhledem evokoval dojem ve stylu starých dobrých časů, vysoce kvalitních exponátů a mnoha zajímavostí pro běžné návštěvníky, s umělci, stylovými doplňky, poskytovateli služeb a v neposlední řadě s příslušně oblečeným personálem výstavy. IAA Heritage tak překlenuje propast mezi minulostí a budoucností.
Organizátoři připravují rovněž bezplatnou aplikaci IAA Mobility App, která bude fungovat jako průvodce po největší mobilní platformě na světě s řadou funkcí, jako jsou rezervace testovacích jízd, rozsáhlé pokrytí událostí na konferenci IAA, interaktivní mapy stránek a služba Match-Making pro obchodní návštěvníky. Se vstupenkou jsou navíc spojeny atraktivní nabídky partnerů z mnichovské gastronomie a maloobchodu.

Bližší informace k veletrhu: info@expocs.cz
vstupenky pro návštěvníky: www.iaa.de
Foto: MesseMünchen

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 556 článek mě zaujal 141
Zaujal Vás tento článek?
Ano