asseco Aimtec murr

Zavřít ústa na zámek? Ne, na magnety…

V jednoduchosti je krása, řekli si nepochybně britští a novozélandští vědci, když vytvářeli pozoruhodné technické řešení pro lidi neúspěšně bojující s obezitou.

 

Namísto obvyklých sofistikovaných diet vsadili na prostý princip v podobě zařízení znemožňující otevřít ústa na více než 2 mm, což neumožňuje příjem jiné, než tekuté stravy a zabraňuje tak notorickému přejídání.
Pomůcka s názvem DentalSlim Diet Control, která se instaluje do úst na zuby, využívá magnety a pojistné šrouby. Vědci ji dva týdny testovali na sedmi obézních Novozélanďankách, jimž zároveň podávali nízkokalorické jídlo. Podle britského stomatologického magazínu British Dental Journal zařízení ženám pomohlo ustanovit nové návyky, které by mohly odstartovat proces hubnutí. Průměrně zhubly 6,36 kg, tzn. ca 5 % své hmotnosti.
„Je to neinvazivní, vratná, úsporná a atraktivní alternativa k chirurgickým procedurám,“ uvedl prof. Paul Brunton z Otažské univerzity s tím, že prostředek není určen pro běžnou dietu, ale pro specifické případy, kde je např. z klinických důvodů zapotřebí, aby pacient snížil svou váhu. Například pro pomoc lidem, kteří potřebují podstoupit operaci, ale nemohou, dokud nezhubnou. Univerzita uvádí, že zařízení je bezpečné, nositele neomezuje v dýchání ani v mluvení a může si ho v případě nouze kdykoliv sám sundat.

Foto: University of Otago

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 754 článek mě zaujal 175
Zaujal Vás tento článek?
Ano