asseco Aimtec murr

Do vzduchu míří létající auta

Koncem června absolvoval prototyp létajícího automobilu AirCar slovenského konstruktéra Štefana Kleina svůj dosud nejdelší 70km let z Nitry do Bratislavy.

 
Létající vůz je vybaven motorem o síle 120 kW, ale finální verze má mít až 224 kW. Transformaci z letadla na auto (při níž se křídlo sklápí do trupu) zvládne 20 servomotorů za 2,5 minuty. Ve srovnání s pozemním módem používaným při jízdě po silnici je v leteckém módu AirCar s rozpětím křídel 8,2 m o 2,5 m delší. Cestovní rychlost činí 170 km/h, po instalování stavitelné vrtule se rychlost zvýší na 200 km/h. Cílem konstruktéra je dosáhnout maximální rychlosti 350 km/h a 1000km dolet. K plnému využití stroje je potřeba pilotní i řidičský průkaz.
Létající auta se však připravují i na svůj vlastní šampionát. V červnu oznámil tým projektu Airspeeder dosažení klíčového milníku: skutečného letu stroje Airspeeder Alauda Mk3 a připravovaná celoelektrická závodní série létajícího auta s oktokoptérou by se tím měla posunout o další krok blíže k realitě.
 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 835 článek mě zaujal 183
Zaujal Vás tento článek?
Ano