asseco Aimtec murr

Solární panely místo oken?

Solární energie je populárním zdrojem energie, ale kvůli neprůhlednosti fotovoltaických panelů je lze použít pouze na solárních farmách a střechách.

 
Důvodem jsou neprůhledné polovodičové vrstvy, které zachycují světlo a mění ho na elektřinu. Vědcům z Incheonské univerzity v Jižní Koreji se podařilo vytvořit plně transparentní verzi, která by mohla otevřít cestu k širšímu využití solární energie v dalších aplikacích, např. v oknech budov. Nahradili běžně používané polovodičové vrstvy oxidem titaničitým a oxidem nikelnatým. Oba materiály mají vysokou optickou průhlednost a schopnost propouštět spoustu viditelného světla.
Je to poprvé, co byl proveden pokus o zcela transparentní solární článek, ale k dokonalosti mu ještě hodně chybí, zejména z hlediska efektivity. Míra účinnosti průhledného solárního panelu je totiž v tuto chvíli pouze 2 %, tzn. hluboko pod standardem běžných fotovoltaických panelů.
Práci jihokorejské univerzity však lze považovat za významný příspěvek k dalšímu výzkumu zaměřenému na možnosti, jak solární energii integrovat do budov, a výzvu pro další vylepšování, kde mají asijští výzkumníci za sebou již řadu pozoruhodných výsledků.

Foto: Joondong Kim, Incheon National University
 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 845 článek mě zaujal 195
Zaujal Vás tento článek?
Ano