asseco Aimtec murr

Chytrá „hůl“ usnadní život

Nevidomý turecký inženýr Kürşat Ceylan vytvořil chytrou hůl vybavenou senzory umožňující zrakově postiženým navigaci a vyhýbat se překážkám.

 

S tradiční slepeckou holí, kdy se používá jen pohyb doleva a doprava, lze zjišťovat překážky na zemi, ale ne na úrovni hlavy, funkce detekce překážek tento problém řeší.
„Jako nevidomý, když třeba stojím na stanici metra, nevím, který je můj správný směr nebo východ, jaký vlak se blíží, jaké obchody jsou kolem mě. Tento druh informací lze se systémem WeWalk poskytnout,“ vysvětlil Kürşat Ceylan.
Nová slepecká „inteligentní hůl“ vznikla na základě jeho osobních zkušeností a zahrnuje hlasové ovládání, hlasového asistenta a ultrazvukové senzory varující před blízkými objekty a překážkami až na úroveň hrudníku. S webem WeWalk může uživatel plně naplánovat svou trasu pomocí Google Maps, doplněného funkcemi určenými zrakově handicapovaným. Cílové místo si uživatel může uložit na hůl, než opustí dům a jakmile vyrazí, hůl bude dávat potřebné pokyny. Po jejím spárování s chytrým telefonem pomocí Bluetooth je možné nejen používat Mapy Google, ale i integrovanou funkci Voice Assistant a přejížděním prstem po touchpadu hole procházet seznam funkcí, jako je hlasový asistent, navigace atd. Pomocí vestavěného reproduktoru poskytuje „hůl“ další informace zaměřené na ty, kteří se při navigaci spoléhají na své sluchové smysly, např. při dosažení cíle může hlásit, zda je adresa nalevo nebo napravo, obsahuje také funkci „najdi můj mobil“ a upozorní uživatele, pokud zapomene zvednout telefon.

Foto: WeWalk

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 823 článek mě zaujal 198
Zaujal Vás tento článek?
Ano