asseco Aimtec murr

Inovace v krakování sníží emise chemického průmyslu

Strategické partnerství společností BASF, Sabic a Linde, zaměřené na vývoj řešení pro elektricky vyhřívané krakovavcí pece, může mít přelomový význam pro celý segment chemického průmyslu.

 

Parní krakovací jednotky, které se nacházejí na začátku výrobního řetězce chemického průmyslu, hrají zásadní roli při výrobě základních chemikálií, jako jsou etylen, propylen či butadien. Jde o energeticky náročnou látkovou přeměnu při teplotách ca 850 °C, kde se dosud k vytápění pecí používala fosilní paliva. To by se mělo změnit a fosilní paliva nahradí zelená energie z obnovitelných zdrojů. Nová technologie má potenciál snížit emisní stopu procesu až o 90 %.
Výroba základních chemikálií odpovídá podle kalkulací BASF přibližně za 70 % emisí chemického průmyslu. Proto je snaha vzniklého partnerství snížit emise v rámci celého odvětví přibližně o dvě třetiny, a tak pomoct naplnit vizi bezemisní ekonomiky, jak ji vytyčila Zelená dohoda pro Evropu.
BASF a Sabic přinášejí do projektu své know-how z oblasti chemických procesů a provozu parních krakovacích pecí, Linde bude poskytovat odborné znalosti týkající se vývoje a výroby technologií pro parní krakování.

Petr Kostolník
Foto: BASF

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 477 článek mě zaujal 114
Zaujal Vás tento článek?
Ano