asseco Aimtec murr

Hledá se řešení pro plastový odpad

V USA vznikne největší závod na zpracování plastů a jejich přeměnu na palivo. Čeští výzkumníci navrhli řešení, které umožní přepracovat plastový odpad na materiál pro stavebnictví.

 

Výroba plastů ve světě neustále roste, loni činila okolo 400 mil. tun za rok, v roce 2050 se předpokládá až 700 mil. tun ročně. To přináší i obrovské množství plastového odpadu. V současnosti řada z nich končí na skládce, čímž se zvyšuje zátěž pro životní prostředí. Podle zprávy v časopise Science z loňského září lze očekávat, že množství odpadu, které se dostane po celém světě do vodních zdrojů, se do roku 2030 zdvojnásobí na 53 mil. tun ročně (prognózy predikují, že v roce 2050 bude v mořích už větší objem odpadu, než ryb). Část z plastového odpadu možná najde nové využití.

Z kelímků palivo a chemikálie
Společnost Brightmark Energy, zaměřující se na přeměnu plastového odpadu na energii, plánuje ve městě Macon v americkém státě Georgia postavit obří závod na recyklaci polystyrenových kelímků a dalšího plastového odpadu na palivo a chemikálie. Továrna bude schopna zpracovat i plast, který není snadné recyklovat, přičemž patentovaný proces firmy je vysoce efektivní, až 93 % odpadu je přeměněno na nové produkty. Ročně by měl závod zpracovávat 400 000 tun odpadu na 242,3 mil. litrů nafty a benzinu a 75,7 mil. litrů vosku. Obdobný závod, ale se čtvrtinovou roční zpracovatelskou kapacitou, má firma již v pilotní fázi ve státu Indiana.

Termoplasty ožijí ve stavebnictví
Při výrobě a zpracování plastů vznikají různé polymerní typy odpadů, pro něž zatím není širší uplatnění. Čeští výzkumníci s podporou TAČR studovali klíčové vlastnosti, aby umožnili jejich následné zpracování. Vytvořili ucelený přehled možností využití odpadních termoplastů ve výrobě kompozitních materiálů pro stavebnictví. V první fázi výzkumu, na němž spolupracovali experti z firmy Via Alta s Fakultou chemickou VUT v Brně, provedli zmapování odpadních materiálů (ověřili jejich užitné vlastnosti a chování při tepelném zpracování ve směsi), které by připadaly v úvahu pro výrobu kompozitů. Vytvořili podklady s detailním výpisem užitných vlastností odpadních materiálů včetně vlivu jejich opakovaného tepelného zpracování.
Cílem bylo vybrat dvě základní skupiny materiálů (jako pojivo a jako plnivo) pro výrobu kompozitů. Kromě teplot, při nichž dochází k tání plastů, se výzkumníci zaměřili i na další vlastnosti, jako je uvolňování škodlivých látek a plynů, vliv rychlosti ohřevu a nečistot při tepelném zpracování. Nejvhodnějším pojivem je dle výzkumu polyethylentereftalát (PET), z plnidel se nejlépe osvědčilo odpadní sklo ze solárních panelů.
U zkušebních stavebních prvků vědci prověřovali objemovou hmotnost, pevnost v tlaku a v ohybu a poté na základě získaných poznatků připravili slisováním taveniny kompozitu na hydraulickém lisu s chlazenou formou dlaždice. Po sériích testů na mechanické a pevnostní vlastnosti, obrusnost, reakci na oheň, odolnost vůči chemickým látkám a další charakteristiky dlaždice prokázaly vlastnosti srovnatelné a v mnoha parametrech (např. pevnost v tahu za ohybu) i lepší než u běžných stavebních materiálů.

Petr Přikryl
Foto: Via Alta

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 459 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano