asseco Aimtec murr

Velkým zdrojům „snad“ byla vrácena budoucnost

Zdá se, že odklon od využívání fosilního uhlí a transformace celého oboru teplárenství má smysluplnou budoucnost. Poslaneckou sněmovnou totiž prošel zákon o POZE včetně návrhu kompenzace ceny povolenek pro dodavatele tepla a zachování podpory KVET pro stávající zdroje.

 

Zákon o podporovaných zdrojích energie (POZE) byl schválen, a pokud nebude v konečném procesu ještě upraven, dává teplárnám příležitost se kompletně transformovat. Jak řekl Tomáš Drápela, předseda rady Teplárenského sdružení ČR, je pro ně klíčová hlavně kompenzace ceny povolenek, které teplárny na rozdíl od konkurence musí platit. Při cenách 55 eur/tuna jsou teplárny zcela nekonkurenceschopné lokálním topeništím. Přínosné by pro obor bylo, aby legislativa v této podobě prošla i notifikací v Bruselu. Kompenzace teplárnám je plánována na omezenou dobu a EK uvažuje, že za emise budou platit všichni výrobci energií od roku 2026.
I když by zákon měl platit až od příštího roku, obor teplárenství už nyní připravuje projekty, které kompletně opustí spalování uhlí. „Nahradíme ho biomasou, odpadem a plynem. Velkou pomocí pro nás budou finance z Modernizačního fondu,“ říká Tomáš Drápela. Prostředky z tohoto zdroje budou představovat až 40 % investičních nákladů, na které si budou moci teplárny sáhnout. „Tyto investice musíme hradit z vlastních zdrojů a bankovních úvěrů. Půjde o desítky miliard, které se musí investorům vrátit. Proto je třeba, aby se legislativní prostředí měnilo velmi opatrně,“ varuje Tomáš Drápela.
Na letošní konferenci Dny teplárenství a energetiky, kterou už po 27. pořádá Teplárenské sdružení ČR, bude zákon o POZE společně s transformací teplárenství jedním z hlavních bodů diskuze. Nicméně ani ostatní témata nezůstanou v pozadí. Program ukazuje, že bude řeč i o novém energetickém zákoně o možné a efektivní akumulaci energie v rozvodech a také o malých jaderných reaktorech, které přijedou představit odborníci z USA.
Podle Drápely bude na letošních Dnech teplárenství a energetiky, které se konají 14. a 15. září, zajímavých témat přehršel, a zdá se, že se v Olomouci bude mluvit s optimismem – především o jistotách dnů budoucích.

Denisa Ranochová
Foto: Exponex

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 448 článek mě zaujal 114
Zaujal Vás tento článek?
Ano