asseco Aimtec murr

NDT inspekce prostřednictvím robotiky

Pokrok v oblasti robotiky dosažený v průběhu posledních let umožňuje, aby řadu inspekčních činností s využitím NDT metod vykonávaly automatizované systémy.

 

Právě technologické inovace umožnily, aby se inspekce NDT stala životaschopnou pro robotické platformy. Zasloužily se o to mj. úspěchy v úsilí o vyšší energetickou účinnost, které vedly k vývoji systémové elektroniky, která splňuje požadavky na výkon, spotřebu energie, velikost a hmotnost pro úspěšnou robotickou implementaci. Také ale integrace senzorů pro NDT s robotickými platformami umožňující efektivní spojení na softwarové i hardwarové úrovni.
Vznik poloautomatických a plně autonomních systémů pak urychlil přechod k přijetí robotických platforem v průmyslu k provádění bezpečných a konzistentních inspekcí.
Loni založená spin-out firma Sonobotics, která má své kořeny ve skupině nedestruktivního testování na fakultě strojního inženýrství Imperial College London, si vzala za cíl integrovat NDT do robotických platforem a stát se průkopníky špičkových technologií zaměřených na řešení aktuálních výzev v inspekčním průmyslu.
Po letech výzkumu, objevů a technologického pokroku, jako součást centra Offshore Robotics for Certification of Assets (ORCA), což je výzkumný program sdružující pět prestižních světových univerzit (Heriot-Watt University, University of Edinburgh, Imperial College London, University of Oxford a University of Liverpool) a více než tři desítky průmyslových partnerů, zabývající se projekty kategorie „robotika a AI pro extrémní prostředí“, vyvinula skupina NDT řadu systémů nízkoenergetických, akvizičních elektromagnetických akustických měničů (EMAT), které jsou dostatečně kompaktní a mobilní, aby umožnily vytvoření nové řady inovativních robotických aplikací. Redesignem, začleněním nových komponent spolu s unikátním softwarem, výzkum postupně přivedl tato řešení do fáze, kdy se staly technicky a ekonomicky proveditelnými alternativami stávajících systémů NDT pro robotiku.
Příkladem může být novinka s názvem SONUS, což je nejmenší a nejlehčí akviziční systém EMAT. Nový, ultrakompaktní ultrazvukový akviziční systém je navržen tak, aby (vůbec poprvé) umožnil použití EMAT se stávajícími robotickými platformami. Technologie firmy Sonobotics tak přináší další pokrok v inspekci NDT pro robotiku a může nabídnout bezkontaktní ultrazvukové testování bez nutnosti přípravy vazeb nebo povrchu. Bezdrátový modulární systém SONUS je kompatibilní s robotickým operačním systémem (ROS) a umožňuje bezproblémovou integraci se všemi typy robotů.

Vladimír Kaláb
Foto: Sonobotics

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 498 článek mě zaujal 122
Zaujal Vás tento článek?
Ano