asseco Aimtec murr

Nový 5osý upínač KONTEC KSX-C2

Pro přesné obrábění šesté strany přichází SCHUNK s úzkým 5osým svěrákem s rychlovýměnným systémem čelistí a aktivní vtahovací silou.

 

Společnost SCHUNK přichází s inovací v segmentu stacionárních upínacích systémů. Jde o novou generaci 5osého upínače KONTEC KSX-C2, který poskytuje vysoce přesnému 6strannému obrábění nové impulzy.
Úzký vnější obrys svěráku usnadňuje přístup se standardními nástroji a pomocí aktivní vtahovací síly dosahuje excelentních výsledků s přímou rovnoběžností a pravými úhly – tím vytváří ideální podmínky pro náročné 6stranné obrábění. Upínač s nastavitelným středem určuje také standardy u přípravných časů. Díky rychlovýměnnému systému čelistí, oboustranným čelistem ke zvětšení upínacího rozsahu, stejně jako jedinečnému základnímu upínacímu zdvihu 130 mm, lze svěrák snadno a přesně přestavět na nové spektrum dílů. Za tímto účelem je k dispozici široký program rychlovýměnných čelistí. Existuje také možnost zvětšit upínací rozsah standardizovaným prodloužením spojovací tyče.

Integrované tlumení elastomerem
Upínací síly lze plynule nastavit momentovým klíčem. Maximálně je možné 40 kN s krouticím momentem od 120 Nm. To znamená, že tento všestranný profík nabízí jednak mnoho síly pro bezpečné upnutí (i v případě minimálních upínacích ploch), a pak také dávkované síly za účelem upnutí citlivých dílů. Dlouhý vodicí systém a uspořádání mechanizmu upnutí zajišťují v každém případě tuhé, rozměrově stabilní upnutí. Při obrábění absorbuje integrovaný systém tlumení elastomerů vznikající vibrace, což prospívá kvalitě povrchu obrobků a životnosti nástroje. Jelikož jsou pohon i nastavovací mechanizmus svěráku zcela zapouzdřené, je upínač ideálně chráněn před třískami, nečistotami a chladicím mazivem.  

Rozsáhlý standardní program
Bezúdržbový svěrák KONTEC KSX-C2 je k dispozici v pěti délkách základního těla (330, 430, 500, 630 a 800 mm) a každý z nich ve dvou výškách (175 a 214 mm). Bezproblémově zapadá do modulárního systému pro vysoce efektivní upínání obrobků firmy SCHUNK. Tak může být ve spojení s upínacím systémem nulového bodu VERO-S vyměněn ve vteřině a s maximální opakovatelnou přesností na stole stroje. Nezbytné upínací čepy jsou upevněny bez použití redukční desky bezprostředně do základního těla svěráku. Jelikož působí napětí i při použití upínacího systému nulového bodu, nedochází k téměř žádnému ohybovému zatížení základního těla.

Gabriela Prudilová
Foto: SCHUNK

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 479 článek mě zaujal 112
Zaujal Vás tento článek?
Ano