asseco Aimtec murr

I letecká logistika už se elektrifikuje

DHL Express, expresní divize společnosti Deutsche Post DHL Group, objednal u izraelského výrobce elektrických letadel Eviation dvanáct malých nákladních elektrických letadel „Alice“.

 
Malá e-letadla umožňují provozovat flotily bez emisí v nákladní i osobní dopravě, a jako první na světě s nimi DHL plánuje zřídit bezemisní elektrickou leteckou nákladní síť. E-letouny chce DHL nasadit na americkém trhu na trasách z hlavních leteckých uzlů na menší letiště.
Stroj s maximálním doletem 815 km při rychlosti přibližně 400 km/h může být pilotován jediným pilotem a nést přes 1200 kg nákladu. Doba nabíjení pro hodinu letu je kolem 30 minut, stroj lze použít v jakémkoli prostředí, v němž v současné době pracují letadla s pístovými a turbínovými motory. Aby byla trvale zaručena optimální účinnost letu, je letový výkon nepřetržitě monitorován přidruženým operačním softwarem.
E-letadlo je ideálně vhodné pro kratší trasy a vyžaduje menší investice do infrastruktury. E-letadla lze během nakládky a vykládky „tankovat“, což umožňuje rychlou obrátku a tím i dodržování náročných jízdních řádů DHL Express. Eviation očekává, že v USA, kde DHL pánuje jejich nasazení, budou použita pro doručování zásilek nejpozději v roce 2024, přičemž první let by se měl uskutečnit ještě letos.
Podobné záměry představili i další logističtí přepravci, např. konkurenční kurýrní společnost UPS letos na jaře oznámila, že hodlá pořídit e-letadla schopná kolmého vzletu a přistání od společnosti Beta Technologies.  
 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 577 článek mě zaujal 140
Zaujal Vás tento článek?
Ano