asseco Aimtec murr

Moderní trendy displejů

Společnost Continental zavádí do výroby v Brandýse nad Labem nové trendy v oblasti displejů. Mezi ně patří např. jejich zvětšování nebo 3D design.

 

Vzhled displeje se dnes maximálně přizpůsobuje požadavkům značky. Špičkové nanotechnologie umožňují téměř nekonečný výběr forem a tvarů. Nedávný trend plochých displejů způsobil, že byly návrhy nezajímavé a zaměnitelné, proto jsou navrhované varianty přinášející displejům jedinečnost. Design je doplněn např. o 3D prvky pro lepší orientaci řidiče, a to bez ohledu na to, zda se na obrazovku zrovna dívá. Nejnovější trendy se soustředí jak na vizuální, tak i na funkční stránku. Pro větší komfort řidiče i spolujezdce dochází ke sjednocování menších displejů do jednoho velkého palubního kokpitu, který díky správnému zakřivení umožňuje plynule navázat na design vozu a 3D prvky na povrchu usnadňují řidiči orientaci při ovládání. Displej se stává „centrálním mozkem“ celého auta schopným zobrazit jakoukoli funkci, pro kterou je naprogramován.
Unikátní technologie Optical bonding a Hybrid bonding vybavuje displeje antireflexní vrstvou, která neodráží světlo, jež by mohlo oslňovat řidiče. Bezpečí posádky zajišťuje i multitasking displeje, kdy např. spolujezdec může sledovat na své půlce obrazovky film, zatímco se řidič věnuje jízdě. K dispozici jsou i „neviditelná tlačítka“ – když senzory rozpoznají přibližující se prst, zobrazí příslušné symboly, které navodí pocit drobných výstupků z obrazu. Poté se změří tlak vynaložený při dotyku, aby nedošlo k náhodné aktivaci nějaké funkce. Při odtažení ruky se displej vrátí do původního režimu.
Koncem roku bude v Brandýse uváděno do sériové výroby displejové řešení specifického tvaru a velikosti pokrývající více než polovinu předního kokpitu. Na globální úrovni pak firma plánuje od roku 2024 vyrábět displeje přes celý přední kokpit, tzv. Pillar-to-Pillar.

Petr Sedlický
Foto: Continental

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 476 článek mě zaujal 127
Zaujal Vás tento článek?
Ano