asseco Aimtec murr

Profika se pochlubila novou robotizovanou buňkou

Živá hudba, hostina a dobrá nálada v hale plné CNC obráběcích strojů i prezentačních stánků partnerských firem, dodavatelů vybavení pro ně, jako např. nástrojů Iscar a Tungaloy, odměřovacích systémů Renishaw, upínačů či strojního příslušenství, charakterizovaly tradiční Open House rodinné firmy Profika.

 

Na akci, která se tradičně konala v areálu firmy v Benátkách nad Jizerou, se letos sjelo přes sto návštěvníků, zpravidla zákazníků z řad průmyslových firem. Během dvou dnů (22. a 23. září) byla mj. připravena prezentace novinek z portfolia obráběcích strojů jihokorejské provenience, které Profika na českém a slovenském trhu zastupuje (koncernu Hyundai Wia a dlouhotočné automaty švýcarského typu firmy Hanwha Precision Machinery), např. nové řady vertikálních center KF Hyundai Wia nebo ukázky CNC soustruhů řady SE 2200 a dvourevolverového multifunkčního obráběcího centra LM 1800TTSY.
Účastníci akce se mohli ale detailně seznámit i s výsledky vlastní konstrukční tvorby Profiky. Kromě robotizované výrobní buňky RoboStack, kterou vyvinula již loni, to byla zejména horká novinka letošního roku – další verze tohoto automatizovaného obslužného systému pro obráběcí stroje, kterou nám představil její tvůrce Jakub Kaufman.

Čím se liší nová verze od loni představené buňky RoboStack?
Je trochu větší, jmenuje se RoboStack Linear a liší se hlavně zásobníkem. Klasický RoboStack má věžový otočný zásobník, varianta Linear zásuvkový, takže pojme i větší a těžší kusy. Je to hlavně kvůli tomu, aby se do zásuvky vešly metrové hřídele, protože obráběná délka našich nejčastěji dodávaných soustruhů bývá jeden metr. Zároveň je to i pro větší odlitky, jelikož větší robot disponuje většími dosahy a nosností, takže s ním lze obsluhovat i dva stroje do „L“.
Na premiéře MSV v Brně by měl být už v plné parádě, spolu s RoboStackem, který měl být představen už na minulém veletrhu, jenž musel být z nařízení vlády zrušen. Covidem jsme sice ztratili rok, takže některé firmy si začaly konstruovat podobné buňky, ale to se nedá nic dělat. Na druhou stranu to signalizuje, že o zařízení tohoto typu je na trhu zájem.

Můžete říci o novince bližší informace?
Stejně jako u klasického RoboStacku je i tato verze mobilní a k podlaze se fixuje v aretačních kotvících bodech. Dá se proto přesouvat mezi stroji, nebo se zařízením poodjet, pokud je potřeba k určité výrobě využít manipulaci s jeřábem.
Zásuvkový zásobník je výsuvný do obou stran. Uvnitř buňky si jej robot vysouvá automaticky, aby mohl být neustále v provozu, ale když jsou obrobky hotové, což dá vědět blikáním signalizace, obsluha může zásobník odjistit a vytáhnout z druhé strany pro vykládku obrobků a naplnění novými polotovary. To konkurence obvykle nemívá, klasické zásobníky mají zpravidla výjezdy jen na jednu stranu, což je problém. Jakmile je totiž hotova jedna dávka, je nutné zastavit robota, vyndat hotové obrobky a založit další polotovary. V našem řešení lze tyto procesy provádět kontinuálně, což významně zkracuje neproduktivní časy – to je velká výhoda oboustranných zásobníků. Nosnost je až 200 kg, i když samotné výsuvy mají nosnost až 320 kg. Deklarujeme ale nižší hodnotu, aby se předcházelo problémům se založením těžkého dílu mimo těžiště.
Zásuvky jsou ve standardním provedení 1000 x 700 mm, s výškou 200 mm, ale je možná i řada dalších konfigurací. Třeba pro vyšší díly stačí využít o zásuvku méně. Zásobník je vlastně ocelový rám, z kterého lze celou kazetu zásuvek vyndat a umístit tam jiné, takže si každý uživatel může upravit sestavu na míru podle svých potřeb.
Protože je nová buňka větší, má i prostor pro doplňková zařízení. Například pokud se pracuje s menšími kusy, lze je zakládat pomocí přípravků jako sady a pak společně založit do obráběcího centra. U větších kusů se počítá s využitím pro hřídele, odlitky apod.

Jak dlouho zabral celý vývoj?
Samotný vývoj trval zhruba tři měsíce, mohli jsme už využít zkušenosti z předchozí verze, protože jde o stejný koncept na pojezdech, který využívá aretační body. Ty mohou být umístěny před každým strojem, aby se jednotka mohla umístit dle potřeby. Stačí jen načíst souřadný systém stroje, který už tam je, a jeden zakládací bod, ostatní se dopočítávají relativně k tomuto bodu. Zjednodušeně řečeno, řeknete systému: „Teď jsem tě dovezl ke stroji číslo čtyři, spusť program pro tento stroj“.
Stejně jako u původního RoboStacku lze využít podlahový 2D skener, díky kterému se bude snímat zóna, kde operuje robot, aby zpomaloval nebo zastavoval, pokud se v jeho blízkosti vyskytne člověk, nebo může být použito klasické oplocení. Někteří klienti preferují klasické ochranné klece třeba jen kvůli tomu, aby jim robota nezastavovali nebo nezpomalovali lidé náhodně procházející kolem něj. U neoplocené verze je výhoda snadného přístupu k panelu stroje, třeba pro úpravu korekce. Robot zpomalí, a jakmile člověk odejde, pokračuje plnou rychlostí.

Petr Kostolník
Foto: autor

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 503 článek mě zaujal 108
Zaujal Vás tento článek?
Ano