asseco Aimtec murr

Elektrické kroužkové sběrače Deublin pro vysokorychlostní přenos dat

Společnost BIBUS, jako dodavatel technických komponent, nabízí řešení na míru pro automatizaci výrobních procesů dodáním vysoce kvalitních a spolehlivých rotačních přívodů.

 

V současné době stále více výrobců přechází od starých digitálních protokolů, jako je Profibus (omezený na 12 Mbit/s) nebo sběrnice CAN, k novějším a také rychlejším protokolům Profinet nebo Ethercat, které jsou navrženy pro práci při rychlosti 100 Mbit/s.
Děje se tak ze dvou hlavních důvodů: jde o rychlejší ovládání pohonů v systému a snazší integraci do větších ethernetových sítí. Oba výše zmíněné protokoly jsou založeny na Ethernetu, což znamená, že je lze používat se standardními ethernetovými kabely, zařízeními a konektory (např. RJ45), a obvykle nevyžadují žádné zvláštní rozhraní.
Pokud hovoříme přímo o rychlostních protokolech, společnost Deublin vyřešila několik problémů s výpadky a spolehlivostí na strojích zákazníků. Příkladem může být balicí společnost, která potřebovala zvýšit výrobní kapacitu svých strojů. Za tímto účelem přešla ze starých, plně mechanických linek na nové, řízené prostřednictvím protokolu Ethercat. Vyzkoušeli hned několik alternativ, ale kvůli požadované vysoké rychlosti 300 otáček za minutu všechna dosavadní řešení selhala.
Společnost Deublin vyvinula zařízení SR0175 s integrovaným přenosem výkonu a vysokorychlostními daty, díky kterému zákazník naše řešení bez výpadků souvisejících s naším produktem dosud využívá.
Se sortimentem zařízení, které má BIBUS v portfoliu, dokážeme pokrýt všechny vysokorychlostní protokoly do rychlosti 100 Mbit/s. Například:

- Ethercat
- Profinet
- Powerlink
- Mechatrolink III (používaný hlavně v Asii)
- CC-link
- DriveCliq (vyvinutý společností Siemens).

Kromě toho se vyvíjí řešení pro gigabitový Ethernet, ačkoli gigabitové protokoly v reálném čase jsou v průmyslu velmi vzácné.
Toho můžeme dosáhnout pomocí polyfilamentové technologie. Tato technologie nám dává výhodu z hlediska výsledného kartáčového šumu, což je způsob měření kolísání odporu, který je extrémně nízký, dokonce pod 10 mV. V kombinaci s vhodnými kabely a metodikou stínění to zajišťuje velmi nízké elektromagnetické rušení a může nám pomoci zaručit téměř nulovou ztrátu paketů během provozu. Dále jsou díky kartáčům z ušlechtilých kovů i přesné kontrole kontaktních sil tyto jednotky po celou dobu své životnosti zcela bezúdržbové, a je tak sníženo množství prachu a nečistot uvnitř jednotky, což je jedna z hlavních nevýhod grafitových aplikací.
Všechny naše standardní kluzné kroužky jsou navíc navrženy tak, aby fungovaly v kombinaci s našimi rotačními přívody MPSS, což znamená, že můžeme zákazníkovi nabídnout kompletní balíček pro dodávku energie, datového připojení i kapaliny a tlakový vzduch.


    
Radek Adam, manažer produktu
adam@bibus.cz, www.bibus.cz
Foto: BIBUS

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 830 článek mě zaujal 159
Zaujal Vás tento článek?
Ano