asseco Aimtec murr

Skleněný vlak jezdí vzduchem

Čína nedávno představila nový maglev, který může jet rychlostí až 600 km/h, nyní přichází s dalším pozoruhodným projektem: skleněným vlakem.

 

Souprava, která jezdí od konce letošního června na železnici Čung-tchang Air Railway, nabízí cestujícím unikátní vyhlídku na trati dlouhé jen necelých 12 km. Při zhruba 80km/h rychlosti spojuje několik důležitých turistických atrakcí.
Kromě stropu, kterým je vlak zavěšen na kolejnici, je prakticky celý prosklený, díky čemuž mají cestující (kapacita je 120 lidí) 270stupňový výhled. Závěsný vlak, který je první soupravou svého druhu, pohání lithiové baterie. Projekt představuje nový koncept inteligentního cestování, který má zprostředkovat pocit budoucnosti, a špičkové technologie.
Je vyroben z lehkých kompozitních materiálů, vozy jsou klimatizované, aby se vzduch v nich kvůli sklu příliš neohříval. Na rozdíl od metra, které se používá pro hlavní provoz ve městě, projekt kombinuje charakteristiky turistického provozu a poznávání památek. A to, že design i barvy připomínají pandu, není náhoda – město Čcheng-tu, kde souprava jezdí, proslulo chovným a výzkumným centrem, které má pomoci rozšířit pandí populaci.

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 754 článek mě zaujal 165
Zaujal Vás tento článek?
Ano