asseco Aimtec murr

Mazak integruje automatizaci a ladí na zelenou

Po šesti letech přišlo na řadu v sérii strojírenských veletrhů EMO opět italské Milano. Jedním z největších vystavovatelů byla firma Mazak, jejíž nejzajímavější exponáty nám představil při návštěvě veletrhu Branch manager české pobočky Petr Šimáček.

 

S čím přišel Mazak na letošní ročník EMO Milano?
Celkově mohli návštěvníci v expozici vidět 12 strojů z toho osm vybaveno určitým stupněm automatizace. Představili jsme například novou komoditní řadu soustružnických center QTE z našeho závodu v Singapuru nebo novou řadu vertikálních center ze závodu ve Velké Británii.
Automatizace je dnes důležitá součást našeho portfolia, a tak jsme se snažili ukázat průřez možných řešení od těch jednoduchých s využitím kolaborativních robotů nazvaný EzLoader, přes integrované roboty do řídicího systému Smooth až po ty vysoce sofistikované, jako je Palletech, který umožňuje řídit celou výrobu.

Můžete blíže popsat vertikální centra, která na veletrhu měla svoji premiéru?
Svou oficiální premiéru tu mají dvě vertikální centra, která se zatím nacházejí v přípravě výroby a jde tak vlastně o jakousi ochutnávku. Zákazníkům je budeme moci nabídnout v příštím roce. Prvním z nich je ekonomická řada VCE, která je velmi dobře vybavena pro evropský trh, na EMO představena ve verzi VCE-600 – ve standardu má vřeteno 12 000 min-1 s výkonem 18,5 kW, pevnou litinovou konstrukci, řízení přes integrované servomotory na všech osách a zcela nový řídicí systém SmoothEz.
Druhým strojem je vysoce produktivní VCN-700, který je ideální pro zákazníky, kteří vyžadují náročné frézovací operace se zpracováním velkého objemu dat – typickou aplikací je například výroba forem. Tento stroj je ve standardu dodáván s 15 000 min-1 vřetenem disponujícím výkonem až 22 kW. Stejně jako předchozí stroj má i tento přímé řízení integrovanými servomotory a robustní litinovou konstrukcí. Navíc může být vybaven i vnitřním chlazením po celé délce kuličkového šroubu, což zásadně zlepšuje stabilitu výroby. Design konstrukce pak umožňuje stůl zatížit až 1,8 t. Opcí, kterou bych rád také zmínil, je možnost využití plně řiditelného vysokofrekvenčního vřetena Ultraspindle, které dokáže dodat až 80 000 otáček za minutu, a tak velmi efektivně zlepšit frézovaný povrch a hlavně zkrátit čas obrábění.
Rád bych dodal, že oba stroje jsou navrženy s ohledem na snadnou automatizaci, a tak umožňují přístup pro nakládání robotem zepředu nebo z pravé i levé strany.

Vrátím se k opci Ultraspindle – jak se podařilo takových parametrů dosáhnout a kde najde tato technologie využití?
Ultraspindle je elektronické vřeteno s vlastním integrovaným servomotorem, které je umístěno v zásobníku nástrojů a je možné jej automaticky v průběhu programu vložit do frézovacího vřetene a tím pro danou operaci zajistit tyto požadované vysoké otáčky. Elektronické řízení umožňuje dosáhnout otáčky od 50 do 60, resp. až 80 tisíc za minutu. Je ideální například na obrábění forem, na jemnou dokončovací práci v řádu setin milimetrů, která umožňuje obráběný díl dokonale vyhladit. Ukázku, jak může díl obrobený tímto řešením vypadat, viděli návštěvníci na vlastní oči vedle stroje, kde byl umístěn.
Další novinkou je horizontální centrum Nexus HCN-6800 NEO, prezentované s dvouúrovňovým systémem Pallettech. Každá úroveň má šest palet, takže dvouúrovňová konfigurace nabízí 12 pozic, přidáním další úrovně se zvýší o dalších šest. Výhodou je vysoká flexibilita práce, a pokud je potřeba přednostní operace, lze palety mezi sebou prostřídávat, aby prioritní úkoly přišly na řadu dříve. Palletech se také bez potíží dá v budoucnu rozšiřovat, a to jak o paletová místa, tak i o vybrané stroje nebo zakládací i naklápěcí stanice.

Ke stálicím portfolia Mazaku patří obráběcí centra Integrex, která reprezentovala firmu na EMO letos?
Řadu Integrexů zastupovaly typy i-250H ST a i-450H ST, které se liší nejen velikostí, ale i spodní nástrojovou hlavou ve dvou různých variantách. Jednu představuje ortogonální revolver, druhá je tzv. slant, což je šikmo položená spodní revolverová hlava. Každé z těchto řešení má své specifické výhody – ortogonální hlava je vhodná například pro výrobu dlouhých dílců, slant se zase ideálně uplatní při obrábění přírub, a složitějších kratších dílů.
Vrcholný model z řady Integrex prezentovaný v expozici představuje vertikální i-630V/6 AG, vybavený opčním systémem pro výrobu ozubení. Umožňuje využívat různé metody výroby ozubení, včetně dnes populárního power skivingu. Výhodou takového řešení je pak jednoduchost programování přímo na ovládacím panelu stroje, kdy se vše řeší pomocí připravených wizzardů/dialogového okna, kam programátor zadá stěžejní parametry požadovaného ozubení, program je pak vygenerován automaticky. Další výhodou je to, že na veškeré nutné operace lze využít jeden jediný stroj a nahradit tím celý, jinak komplikovaný proces, nevhodný pro výrobu menších sérií.
Jsou tu ale i další zajímavé stroje, například plně pětiosý Variaxis i-300 AVC, který má v sobě zakomponovanou automatizaci včetně zásobníku výroby. Je ideální na menší výrobky a nabízí velice rychlé a efektivní obrábění.
Prezentovali jsme také pětiosý Variaxis C-600, vybavený díky novému partnerskému projektu integrovanou automatizací s využitím zásuvkového mechanizmu. Výhodou tohoto systému je velká flexibilita. Dokáže zvládat jak materiál, tak manipulovat s paletami, což se hodí na složitější díly. Obsluha nemusí mít žádné znalosti robotiky, vše je plně integrováno do našeho řídicího systému, z kterého pomocí aplikace dokáže celou výrobu naprogramovat.
Podobný koncept lze najít i u stroje CV5-500, který je rovněž vybavený plně integrovaným robotickým řešením Mill Assist. Tento stroj je ekonomické plnohodnotné pětiosé centrum pro typicky menší firmy, který je v Evropě velmi populární díky malým zástavbovým rozměrům, velmi dobrému vybavení a snadné integraci automatizace. Řídicí systém SmoothX pak znamená snadné a rychlé programování včetně 3D vizualizace v průběhu obrábění.

Mazak kromě strojů samotných představil i zajímavé služby pro zákazníky…
V sekci charakterizované logem Mazak iCONNECT jsme předvedli nový systém, který bude spuštěn pro zákazníky na jaře příštího roku. Zákazníci se budou moci připojit na zákaznický portál, kde uvidí skladbu celé flotily strojů, najdou údržbové manuály, užitečné rady, tipy a také řadu dalších funkcí a služeb. Systém v první fázi ani nevyžaduje mít stroje napojené a bude nabízen zdarma. V další fázi pak bude navazovat rozšíření ve formě již komerční služby, kdy bude možné využít dalších služeb včetně vzdálené diagnostiky či prediktivní údržby. Systém bude také možné využít pro monitorování výroby. Budeme moc rádi, když o této službě budeme moct zákazníkům povědět více v rámci nadcházejícího veletrhu MSV v Brně.
Mazak iCONNECT v budoucnu pak chceme propojit i s dalším systémem, a to technologií UbiMax, kdy obsluha stroje je vybavena brýlemi pro vzdálený přenos dat, díky které naše servisní centrum bude přímo vidět aktuální situaci u zákazníka. Toto řešení už máme úspěšně odzkoušeno a těšíme se na jeho další rozvoj.

Je o služby tohoto typu zájem?
Ano, obrovský. Spousta našich zákazníků jsou inovativní firmy, a kdykoli jsme s nimi o novince mluvili, okamžitě chtěli ten systém na svůj strojový park aplikovat. Podle našich dosavadních poznatků lze čekat mezi zákazníky velkou odezvu.

Podle témat zdůrazněných v expozici soudě, je pro Mazak nyní důležitá i ekologická stránka a energie…
Energie je dnes strategickou záležitostí, její ceny prudce rostou a úspory nabývají stále více na významu. Naší reakcí je systém Energy Dashboard, s jehož pomocí dokážeme zákazníkovi přímo dodávat informace, kolik ho stála energie na jeden vyrobený kus a kolik CO2 při jeho výrobě vzniklo. Spustili jsme kampaň nazvanou MAZAK Go green a přijali velké závazky redukovat emise skleníkových plynů a omezit je, jak je nejvíce možné. Emise měříme, a už dnes jsme schopni nabídnout množství úsporných programů. Například zredukovat počty strojů potřebných pro určitý účel, a zvládat maximum procesů na jednom stroji, což vyjadřuje motto „All done in one“, čili „vše najednou“. U strojů aplikujeme tzv. úsporné power saving módy šetřící spotřebu energie s vypínáním jednotlivých funkcí, které právě nejsou používány. Samozřejmě i efektivita vřeten s integrovaným motorem znamená, že stroje Mazak jsou energeticky velmi úsporné, a pro nás je to nezanedbatelná konkurenční výhoda.
To vše umožňuje ušetřit mnoho dnes tak cenné a nákladné energie, což je pro naše zákazníky, věřím velmi zajímavé..

Josef Vališka
Foto: Mazak a autor

 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 976 článek mě zaujal 176
Zaujal Vás tento článek?
Ano