asseco Aimtec murr

Powershift nahrazuje přehazovačku

Vyloučení přední přehazovačky na kolech zjednodušilo jízdu, ale snížilo počet převodových poměrů. Novinka Powershift nahrazuje přední přehazovačku a umožňuje více převodů.

 
Rozbočovač Powershift od belgické firmy Classified Cycling získal zlaté ocenění na veletrhu Eurobike 2021. Tvoří ho čtyři hlavní části: dálkové ovládání na řídítkách, chytrá elektronická pevná náprava, 2rychlostní náboj a kazeta s 11 pastorky.
V režimu přímého pohonu hraje stávající jeden převodník na kole roli velkého převodníku na dvouřadém hnacím ústrojí s přesmykačem. To znamená, že všechny převodové poměry jsou relativně vysoké. Zatímco většina jednostupňových hnacích ústrojí již nabízí poměrně široký rozsah převodů, koncept Powershiftu spočívá v tom, že v tomto rozsahu přidá výběr z více převodových stupňů – bez starostí s řazením řetězu tam a zpět mezi dvěma fyzickými převodníky. K posunům dochází do 150 milisekund, a navíc je lze provádět, když je hnací ústrojí plně zatíženo. Stiskem tlačítka na ovladači se bezdrátově aktivuje pevná osa, spouštěcí mechanický systém uvnitř náboje, který snižuje převodový poměr a mění stávající převodník na „virtuální malý převodník“. Výsledkem je, že všechny převodové poměry (stále využívající stejný převodník i kazetu jako dříve) jsou nyní nižší.

Foto: Classified Cycling
 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 768 článek mě zaujal 168
Zaujal Vás tento článek?
Ano