asseco Aimtec murr

Roztomilý robopsík

Roboty Spot jsme viděli běhat, skákat, dokonce i tančit, ale střílet? Nejnovější přírůstek robopsa by však měl zvládnout i tuto činnost.

 

Výrobce robopsů, společnost Ghost Robotics, představil na konferenci Future Force Capabilities v americké Georgii zbraňovou nástavbu firmy Sword Defense Systems namontovanou na zádech svého robota Vision 60. Vyvinutá přesná zbraň na nástavbě dokáže zasáhnout cíle na vzdálenost 1,2 km.
Autonomní puška pro speciální účely (SPUR), která se vejde na zadní stranu robotického psa, váží 7,7 kg a obsahuje termokameru Teledyne FLIR Boson s 30násobným optickým zoomem. Dokáže zachytit cíle za denního světla i v noci, přičemž samotná sestava SPUR má keramický povlak navržený tak, aby byl pro systémy nočního vidění obtížněji detekovatelný. Zásobník na 10 nábojů může být plněn 6,5 mm náboji Creedmor nebo 7,62 x 51 mm NATO. Relativně lehký zpětný ráz munice by pro tyto robopsy neměl představovat problém s rovnováhou.
Ačkoli zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o čistě autonomní systém (přestože technologie zcela jistě existuje), asi by nebylo překvapivé, kdyby tento typ zařízení vstoupil do vojenské služby jako částečně autonomní robotický zabiják.

 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 661 článek mě zaujal 155
Zaujal Vás tento článek?
Ano