asseco Aimtec murr

První vozidlo z „bezfosilní“ oceli

Z první dodávky oceli „bez fosilií“, která dorazila v srpnu ke švédskému výrobci automobilů, už Volvo vyrobilo nákladní vůz pro těžební a lomové operace.

 
Pro automobilku představuje toto vozidlo, které je vyrobené z oceli bez fosilních paliv, významný milník v přechodu k obnovitelné energii a přechodu k ekologičtější konstrukci vozidel. Malosériová výroba je plánována na příští rok, poté by měla následovat i běžná velkosériová produkce.
„Bezfosilní“ ocel, která tvoří základ novinky, vyrábí švédská společnost SSAB a výrobní proces zahrnuje několik klíčových vylepšení v duchu udržitelnosti. Metoda využívá místo uhlí a koksu jako redukční činidlo vodík a uhelná vysoká pec tradičně používaná při výrobě oceli je nahrazena elektrickou variantou poháněnou obnovitelnou energií. Také použitá železná ruda má pocházet z ekologických těžebních operací. Výsledkem je kov s přesně stejnými vlastnostmi jako standardní ocel, ale vyrobený bez použití fosilních paliv. SSAB plánuje zahájit výrobu této „bezfosilní“ oceli ve velkém v roce 2026. V současné době produkce oceli představuje 7 až 8 % globálních antropogenních emisí uhlíku.
 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 721 článek mě zaujal 163
Zaujal Vás tento článek?
Ano