asseco Aimtec murr

Respirátor řídí AI

V korejském institutu ACS Nano vyvinuli dynamický respirátor, který je schopen aktivně reagovat na měnící se podmínky, jako je aktivita nositele nebo úroveň znečištění ovzduší.

 

Obličejové masky chrání před šířením virů, ale nosí je i lidé s respiračními problémy. Ne vždy je však nutná vysoká úroveň filtrace, např. pokud je úroveň znečištění ovzduší nízká. Současné masky však mají konstantní účinnost za všech situací. Zachycený vydechovaný vzduch tak může časem vytvářet pocity tepla, vlhkosti, špatného dechu či nepohodlí.
Korejští výzkumníci si vzali za cíl vyrobit respirátor, který by dokázal automaticky upravovat své filtrační charakteristiky v reakci na měnící se podmínky. Vyvinuli dynamický vzduchový filtr s mikropóry, které mění svou velikost v závislosti na momentální situaci a prostředí. V případě, že vzduch není znečištěn, nebo neobsahuje riziko virové nákazy, se mikropóry roztahují a umožňují průchod většího množství vzduchu. Velkého zvýšení prodyšnosti filtru, který je vyroben z elektrospunových nanovláken, bylo dosaženo jen s 6% ztrátou účinnosti filtrace.
Filtr je připojen k přenosnému zařízení obsahujícímu snímač, vzduchové čerpadlo a čip mikrokontroléru. Zařízení bezdrátově komunikuje s externím počítačem využívajícím umělou inteligenci (AI), který reaguje na částice ve vzduchu a na změny dechových vzorů nositele. Umožňuje se tak přizpůsobit individuálním dýchacím charakteristikám jednotlivce, např. generováním menší velikosti pórů, kdyby cvičil ve znečištěné atmosféře.

Petr Mišúr
Foto: ACS Nano

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 483 článek mě zaujal 123
Zaujal Vás tento článek?
Ano