asseco Aimtec murr

Většina dobíječek je jen ve třech zemích EU

Sedm z deseti dobíjecích stanic v EU je rozmístěno pouze ve třech státech – Nizozemsku, Francii a Německu, jak vyplývá z interaktivní mapy Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA).

 

Zpráva ACEA tak mj. ukazuje vysoce nerovnoměrné rozložení dobíjecích stanic v EU. V jejich počtu vede Nizozemsko (přes 66 tisíc), Česko je na čtrnáctém místě, má jich jen půl procenta (1125) z celkového počtu v EU.
Počet dobíjecích stanic odpovídá zájmu firem o využívání bateriových elektromobilů ve flotilách. Nizozemsko je v jejich počtu na špičce Evropy, najdeme je u 34 % firem, což je více než čtyřnásobek ve srovnání s Českem, kde bateriové elektromobily najdeme jen v 8 % firemních autoparků.
Vyššímu budování infrastruktury nepřispívá nízký zájem českých firem o elektromobily, které podle průzkumu Arval Mobility Observatory v Česku využívají firmy zhruba třikrát méně, než je průměr zemí EU. Hustotu nabíječek v ČR a budování infrastruktury dobíjecích stanic zde významně ovlivňuje právě nízký zájem firem o elektromobily.
Podle zprávy ACEA se počet elektromobilů prodaných v EU za poslední tři roky zvýšil o 110 %, počet nabíjecích stanic však vzrostl pouze o necelých 60 % (na celkových 225 tisíc). Konkurenceschopnost elektromobilů je dána primárně jejich cenou. Pokud bude síť dobíjecích stanic napříč EU dostatečně hustá, budou moci výrobci do elektromobilů v budoucnu montovat baterie s optimální kapacitou, což může ve výsledku přiblížit jejich cenu běžným vozům se spalovacími motory.

Jan Tax

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 431 článek mě zaujal 104
Zaujal Vás tento článek?
Ano