asseco Aimtec murr

Mezioborová spolupráce uvádí na trh plasty budoucnosti

Jedno z palčivých témat v nejrůznějších průmyslových odvětvích jsou obaly. Ruku v ruce s omezováním jednorázových plastů a s tlakem na snižování podílu fosilních surovin v plastech přichází příležitost – společně s partnery jí vychází vstříc BASF, světový lídr chemického průmyslu.

 

Mezioborová spolupráce iniciovaná BASF v celé řadě zemí ukazuje, jak lze skloubit šetrnost a efektivitu s obchodním úspěchem.

Kompostovatelné tašky z biopolymeru
Zvlášť atraktivní příležitost se podle BASF naskytuje v oblasti obchodování s biopolymery. V tomto segmentu spojila BASF síly se společností WPO Polymers s cílem prosadit se na španělském a portugalském trhu, které mají v Evropě patřit mezi nejatraktivnější. Důvod je prostý: španělští obchodníci mají od letošního roku povinnost nabízet spotřebitelům pouze certifikované kompostovatelné tašky.
Partneři se zaměří konkrétně na výrobu a distribuci fólií řady ecovio, která se ideálně hodí pro nákupní tašky či pytle na organický odpad a již dříve získala potřebná osvědčení. Zatímco BASF vyvinula a vyrábí zmíněný materiál, WPO Polymers do spolupráce vloží technologické know-how v oblasti extruze či recyklace.

Obaly pro designový nábytek na bázi recyklátu
Norský výrobce špičkového designového nábytku Ekornes používá od listopadu ochranné obaly z expandovaného polystyrenu (EPS) na bázi recyklátu, jehož uhlíková stopa je ve srovnání se standardním EPS nejméně o 50 % nižší. Umožňuje to Styropor Ccycled, při jehož výrobě nahrazuje společnost BASF fosilní zdroje recyklátem. BASF tento materiál dodává společnosti VARDAL PLAST a ta jej převádí na lisované obalové díly pro nábytek značky Stressless společnosti Ekornes.
Díky certifikovanému výrobnímu procesu má Styropor Ccycled stejné vlastnosti jako běžný Styropor: skvěle tlumí nárazy a vykazuje vysokou pevnost v tlaku.
Toto nové řešení rozšiřuje možnosti využití projektu ChemCycling, který od roku 2018 rozvíjí BASF ve spolupráci s partnery. Projekt si klade za cíl zavést výrobu produktů z termochemicky recyklovaného plastového odpadu v průmyslovém měřítku. Zpracováním doposud spalovaných či skládkovaných materiálů chce BASF současně zvýšit míru recyklace plastů. Metoda termochemické recyklace totiž umožňuje recyklovat prakticky jakýkoli plast, který z technologických, ekonomických nebo ekologických důvodů nelze recyklovat mechanicky.

Těsnění na bázi biomasy pro potravinářské výrobky
Italský výrobce kovových obalů Tecnocap nově využívá jako těsnicí prvek uvnitř kovových uzávěrů bezftalátový plastifikátor společnosti BASF. V zájmu snížení dopadu na životní prostředí BASF zvolila změkčovadlo Hexamoll DINCH BMB s podílem biomasy.
Změkčovadlo Hexamoll DINCH BMB demonstruje potenciál certifikované metody biomass balance approach. Tato rovnovážná metoda využití biomasy umožňuje hned na začátku výrobního cyklu nahradit fosilní suroviny biomasou. Parametry i složení produktu tak zůstávají nezměněny.

Petr Kostolník
Foto: BASF

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 437 článek mě zaujal 103
Zaujal Vás tento článek?
Ano