asseco Aimtec murr

Dekorativní mramorování plastů díky unikátní technologii BASF

Mramorové efekty ve světě plastů vždy poutaly pozornost, doposud jich však šlo dosáhnout jen u složitých vstřikovacích forem, a to bez záruky reprodukovatelnosti.

 

Unikátní technologie společnosti BASF umožňuje z plastů značky Ultrason nově sériově vyrábět díly s efektem mramorování standardním vstřikovacím procesem. Tato dekorativní technika otevírá designérům prakticky neomezené možnosti v navrhování barvených plastových komponent například pro oblast spotřební techniky či kuchyňského nádobí, zkrátka tam, kde jsou kladeny vysoké nároky na estetiku. Je to poprvé, kdy se barevné efekty jako odstíny či vzory dají úspěšně reprodukovat.
Barevné odstíny, pruhy a vzory v rámci jedné řady vypadají podobně, ale nejsou zcela totožné. Díky jemně medovému odstínu je Ultrason vhodný pro světlé odstíny i pro abstraktní vzory napodobující přírodní materiály, například dřevo nebo mramor.
Inovativní proces umožňuje vyrábět mramorované výlisky na konvenčních vstřikovacích strojích snadněji a s větší mírou spolehlivosti, a to za pomoci nových typů trysek a speciální dávkovací techniky.
Ultrason představuje obchodní název pro sortiment BASF zahrnující polyetersulfon (Ultrason E), polysulfon (Ultrason S) a polyfenylsulfon (Ultrason P). Vysoce funkční materiál se používá k výrobě lehkých dílů v elektronice, automobilovém a leteckém průmyslu, ve filtračních membránách a komponentech, které přicházejí do styku s horkou vodou a potravinami. Je mechanicky, tepelně i chemicky odolný, pevný a schválený pro kontakt s potravinami v EU i USA. Díky svým mimořádným vlastnostem může v mnoha aplikacích nahradit kovy či keramiku.
Možnosti využití jsou nicméně širší: Efekt mramorování jde rovněž aplikovat při zpracování dalších termoplastů. Do budoucna se s ním budeme moct setkat u rámů brýlí, držadel, dekorativních panelů, krytů i jiných viditelných součásti elektroniky a elektrotechniky.

Kamil Pittner
Foto: BASF

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 456 článek mě zaujal 105
Zaujal Vás tento článek?
Ano