asseco Aimtec murr

Svět se mění a my s ním

Odborná sekce Tribotechnika rozšiřuje svůj název a mění svoji identitu. Z původního označení vzniká nově: Tribotechnika a motorová paliva.

 

Vážení příznivci České strojnické společnosti a její odborné sekce Tribotechnika, žijeme v dynamické době, která klade mimořádné nároky na firmy i jednotlivce. Je zcela nepochybné, že lidstvo musí činit zásadní opatření v boji s globálním oteplováním výrazným snížením emisí skleníkových plynů, jak se k tomu zavázalo téměř 200 zemí v rámci Pařížské dohody, a že na této cestě bude třeba udělat spoustu kompromisů tak, jak ukázala Konference OSN o změně klimatu (COP 26), která tento měsíc skončila v Glasgow.
Při přechodu na nízkouhlíkové technologie pro získávání energie se přitom často zapomíná na elementární možnost zamezení zbytečné spotřeby energie. Obor tribologie (a jeho návazné aplikační inženýrství v praxi – tribotechnika) vznikl právě na bázi redukce ekonomických ztrát v průmyslu v důsledku důrazného využívání účinných technických řešení pro snížení tření a opotřebení, které vede k eliminaci poruch a k úsporám energií. V roce 1966 byla ve studii zpracované týmem odborníků pod vedením profesora Josta, která je považována za dokument zakládající obor tribologie (tzv. Jostova zpráva), odhadnuta roční úspora v průmyslu Velké Británie při aplikaci možností tribotechniky na obrovskou částku 1,36 % celkového HDP. Tribologie a tribotechnika tak budou hrát velmi významnou roli i v budoucím přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku.
Protože jsou maziva spjata s využíváním ropných produktů a syntetických přípravků petrochemie, jsou oborově blízká problematice motorových paliv, která disponují obdobnou technologickou základnou. Evropská legislativa přináší hluboké změny v oblasti motorových paliv a pohonů v dopravě. Ačkoliv nelze mít nic proti technologicky opodstatněnému využívání elektřiny z nízkouhlíkových zdrojů v rámci elektromobility, rozhodně nelze z mnoha důvodů počítat s tím, že by v příštích desetiletích nebyla důležitá kapalná a plynná motorová paliva, ať už klasická, nebo alternativní.
Výbor sekce Tribotechnika z výše uvedených důvodů schválil oficiální změnu názvu sekce na označení Tribotechnika a motorová paliva, protože již delší dobu směřujeme ke komplexnímu zaměření na maziva, paliva a provozní kapaliny. Těšíme se, že vám budeme nadále přinášet zajímavé odborné akce ve výše uvedených oblastech a v kontextu aktuálních společenských změn na bázi nestrannosti a technologické neutrality.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 471 článek mě zaujal 111
Zaujal Vás tento článek?
Ano