asseco Aimtec murr

Vystružovací systém z Tübingenu

Na veletrhu EMO 2021 v Miláně předvedl německý výrobce obráběcích nástrojů Paul Horn řadu novinek pro obrábění, např. modulární vystružovací systém pro velké průměry nebo nový držák pro vyvrtávací nástroje.

 

Vystružování je velmi ekonomický proces obrábění a ve srovnání s vyvrtáváním je mnohem rychlejší a může výrazně snížit jednotkové náklady. Nově vyvinutý vystružovací nástroj s označením DR-Large představuje univerzální výkonný výměnný systém vhodný pro velké průměry otvorů od 140 do 200,2 mm. Nabízí snadnou manipulaci a vysokou přesnost. Velký počet řezných hran umožňuje dosahovat vysoké řezné hodnoty, čímž se zkracují doby cyklu a náklady při obrábění.
Motivací pro vývoj řady DR-Large byly požadavky uživatelů pro vystružování větších průměrů, jelikož nástroje této velikosti, které byly dosud na trhu dostupné, jsou buď speciálně pájené, nebo systémy s pevnými břitovými destičkami specifickými pro určitý průměr. U všech je však výměna opotřebovaných destiček složitý proces, navíc je kalibrace nově namontovaných nástrojů komplikovaná. Nové řešení je pohodlné, nabízí předkalibrované vystružovací nástroje s výměnnou hlavou.
Modulární konstrukce a monolitní karbidové břitové destičky nabízejí vysokou flexibilitu a při výměně nožové hlavy není nutné seřizování nástroje. Díky modulárnímu konceptu lze nástroj rozšířit pomocí standardních komponent beta modulu prakticky na jakoukoli velikost – teoreticky bez omezení.
V nabídce je šest typů frézovacích hlav pro pokrytí celého rozsahu průměrů v krocích po 10 mm. Rozhraní sedla břitových destiček byla kompletně přepracována a nabízí vysoce přesnou zaměnitelnost v rozmezí několika mikronů. Všechny typy jsou vybaveny vnitřním přívodem chladicí kapaliny ke každé řezné hraně.

Držák pro vyvrtávací nástroje
Nově vyvinutý držák upínání tvrdokovové destičky pro vyvrtávací nástroje Supermini používá napínací klín na čele nástroje místo upnutí na obvod nástroje jako dříve. To umožňuje, aby byla vložka držena na místě větší silou, což činí celý systém tužším. Nová konstrukce upínání nabízí i vyšší úroveň opakovatelnosti při výměně břitových destiček a díky koncepci čelního upínání umožňuje lepší využití prostoru dostupného pro montáž. To je výhoda při práci se soustruhy švýcarského typu, protože umožňuje výměnu břitové destičky bez demontáže držáku nástroje.
Nástrojový systém Supermini je schopen vrtat otvory o průměru od 0,2 do 8 mm. Kromě vyvrtávání je systém určen pro zapichování, srážení hran, závitování, protahování a další obráběcí operace, přičemž řezné geometrie a substráty mohou být podle výrobce přizpůsobeny obráběným materiálům.

Jose Vališka
Foto: Paul Horn

 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 453 článek mě zaujal 118
Zaujal Vás tento článek?
Ano