asseco Aimtec murr

Boehlerit: obrábění odolných materiálů

Díky rozsáhlým zkušenostem v ocelářském průmyslu byl Boehlerit po desetiletí jedním z průkopníků ve vývoji nástrojů pro toto odvětví. S nabytým know-how vyvíjí nové produkty, jako jsou např. modulární nástrojový systém BULLtec 2.0, univerzální 3D frézovací program či komplexní nástrojový systém pro těžké zapichování.

 

Těžké frézování vyžaduje nejlepší účinnost i za extrémních podmínek, k tomu Boehlerit vyvinul novou generaci fréz BULLtec 2.0, které posouvají standardy efektivity a flexibility.

Modulární systém BULLtec 2.0
Ať se jedná o frézování desek, velkých klikových hřídelí, dopravních trubek, nebo dvoukolí či okrajů plechů, vždy to vede k extrémním požadavkům na nástroj. A obrábění těchto dílů vysokým posuvem s maximální hloubkou třísky se běžně řadí do skupiny těžkého obrábění.
Nový nástrojový systém BULLtec pro těžké obrábění je vyráběn v rozsahu D125 až D500 mm. Frézovací hlavu je možné osadit kazetami pro čelní frézování široké škály materiálů od běžných ocelí, nerezových ocelí a hliníků až po titan. To vše jednoduchou výměnou modulárních kazet a výměnných břitových destiček.
Frézovací hlava nového systému vždy obsahuje základní těleso s vyměnitelnými kazetami pro výměnné břitové destičky. Při výměně kazet není nutné složité nastavování a upínání. Systém je dostatečně robustní, přesný a modulární, tudíž jednoduchý a efektivní. Standardní řada zahrnuje kazety pro výměnné destičky na čelní frézování maximální hloubkou třísky Ap = 7–17 mm.
Hlavní výhodou výměnných kazet je jejich stabilní a přesné usazení v základním tělese. Díky tomu se jednoduchý nástrojový systém BULLtec 2.0 dá velmi rychle upravit dle potřeby jen několika pohyby ruky. Standardní rozsah tří základních typů těles se vyrábí od průměru D160 do D315 mm s 9 až 18 zuby. Tímto výrobce naplňuje častý požadavek zákazníků na robustní a zároveň univerzální frézovací nástroj pro těžké obrábění.
Kromě všestrannosti v širokém spektru možných aplikací a jednoduchosti manipulace s nástrojem v praxi disponuje nový nástrojový systém také mimořádně vysokou výkonností. To je výsledkem použití speciálně navržených řezných úhlů vyměnitelných destiček, které zajišťují velmi hladký řez nástroje. Hladký řez je důležitý pro klidný chod stroje i nástroje. Výrazně se tak snižují servisní intervaly a zvyšuje životnost výměnných destiček.
A že je účinnost na hranu nového systému nástrojů vysoká, dokládá příklad, že bylo dosaženo podstatně vyšších životností při obrábění ocelových nosníků pomocí nástroje s 12 řeznými hranami než s dříve používaným nástrojem s 20 řeznými hranami.

Univerzální 3D frézovací program
Tento 3D program s širokým záběrem použitelnosti je ideálním doplňkem k obrábění tvrdých a odolných materiálů.
Pro dokončování byl speciálně vyvinut kulový kopírovací nástroj BALLtec, jehož výsledkem jsou dvě nové geometrie, na jedné straně pro předběžné dokončování (N-geometrie s neutrálním úhlem čela) a na druhé straně pro jemné dokončování (F-geometrie s pozitivním úhlem čela). Zejména druhá geometrie zajišťuje obrábění s nízkými vibracemi díky malým řezným silám a lehkému řezu. Šroubovací nástroje lze také kombinovat s prodlužovacím systémem s tlumením vibrací VIDAT z dílny technologického partnera Bilz. Pro použití jsou vhodné také karbidové nástavce z portfolia Boehlerit.
Držáky BALLtec jsou k dispozici v přesné ocelové verzi a vysoce přesné verzi s pájenou stopkou ze slinutého karbidu. Vynikající poměr mezi tvrdostí a houževnatostí nabízí nově vyvinutá ultrajemnozrná jakost BCH13M s extrémně hustým mikrokrystalickým a PVD povlakem, který vyniká vysokou odolností proti otěru pro dokončování a polodokončování ocelových materiálů až do tvrdosti 62 HRC. BCH13M splňuje nejvyšší požadavky na výkon a současně vysokou spolehlivost řezného procesu. To přináší také nová geometrie s konvexní spirálovou řeznou hranou integrovanou do programu BALLtec s označením FHF2.
Další možností pro dokončovací práce je frézovací systém RHOMBICtec, ale s větším rozsahem průměrů od 16 až do D42 mm, a to především pro 90stupňové, rovinné povrchové a konturové dokončování při výrobě forem a zápustek. Specialitou tohoto systému vyměnitelných břitových destiček je dostupnost s Wiper geometrií s širokou ploškou, se kterým lze dosáhnout vynikající kvality povrchu.
Široký je také program ISO 00P pro hrubování. Nabízí velké množství kruhových vyměnitelných břitových destiček pro obrábění ocelí, litinových materiálů, kalených ocelí nebo nerezových materiálů.
Při vývoji všech tří nástrojových systémů kladli experti na nástroje a slinuté karbidy z rakouského Kapfenbergu do popředí výkon a spolehlivost. A to od extrémně tvrdého řezného materiálu BCH03M s pouze 3% podílem kobaltu, který lze použít ve spojení s RHOMBICtec a BALLtec nástroji k dokončování nejtvrdších materiálů (až 66 HRC), až po poněkud houževnatější BCH23M. Jakost BCH03M je k dispozici také pro program ISO 00P. Rozsah řezných materiálů završují dvě jakosti pro výrobu forem a zápustek: BCH05M s CVD povlakem vhodná ve spojení s ISO 00P a vysoce stabilní řeznou hranou pro rychloposuvové obrábění a BCH10M nabízenou naopak pro BALLtec, RHOMBItec a ISO 00P.

Řešení pro neobvyklé požadavky
Komplexní nástrojový systém značky Boehlerit pro těžké zapichování řeší výjimečné výrobní požadavky v široké škále nástrojů a jakostí. Řada nástrojů pro axiální zapichování je konstruována jako modulární systém, díky kterému mohou být jednotlivé držáky VBD velmi jednoduše měněny. Speciální upínací čepy umožňují držet stabilitu systému srovnatelnou se stabilitou monolitního nástroje, který poskytuje potřebnou flexibilitu při používání. Kromě rozmanitosti je v nabídce výrobce i upínací mechanizmus s opakovanou upínací přesností a vysokou stabilitou systému. V závislosti na konstrukci nástroje lze při šířkách zápichu 8–12 mm realizovat radiální hloubku do 500 mm a axiální hloubku zápichu do 100 mm.
Nový zapichovací program pro těžké obrábění nabízí vysokou stabilitu, velké hloubky zapichování, přesné a funkční polohování, velký výběr řezných geometrií a jakostí vhodných pro různé druhy materiálů.
Celý sortiment frézovacích, soustružnických i ostatních nástrojů a vyměnitelných břitových destiček lze najít na:

www.boehlerit.com.
Foto: Boehlerit

 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 512 článek mě zaujal 113
Zaujal Vás tento článek?
Ano