asseco Aimtec murr

Tungaloy: přírůstky v produktivním obrábění

V rámci celosvětové produktové kampaně ADDForce rozšířil japonský výrobce nástrojů Tungaloy nabídku o nové produkty, jako je systém soustružnických nástrojů s výměnnými hlavami ModuMini-Turn, nové břitové destičky pro řadu zapichovacích nástrojů TetraForce-Cut a také pro rohové frézy Tung-Tri.

 

Celosvětová kampaň nových produktů ADDForce vychází z velkých investic firmy do výzkumu a vývoje, díky čemuž nabízí neustálé zlepšování výrobních technologií pro vysoce kvalitní nástroje, které pomáhají uživatelům v různých odvětvích průmyslu zvyšovat produktivitu.

ModuMini-Turn – soustružení v ose Y
Modulární systém soustružnických nástrojů s výměnnými hlavami ModuMini-Turn, určený zejména pro dlouhotočné automaty, přichází nyní s hlavami pro soustružení, zapichování a závitování s vyšším posuvem v ose Y, namísto posuvu v ose X. To přispívá k vyšší efektivitě obrábění malých dílů a zároveň k odstranění problémů s hromaděním třísek při obrábění.
Systém ModuMini-Turn se vyznačuje jedinečným spojením hlavy a stopky, které umožňuje spolehlivé upnutí nástroje a bezpečnou polohu břitové destičky. Toto vysoce přesné rozhraní se může pochlubit mimořádně vysokou opakovatelností řezného bodu v rozsahu 5 µm pro osy x a z při výměně břitových destiček stejných rozměrů a tvarů na identické řezné hlavě. Tím dochází k výraznému zkrácení doby seřízení nástroje a prostojů stroje.
U standardní konfigurace dlouhotočného automatu se nástroj pohybuje v ose X směrem k povrchu soustruženého polotovaru. Třísky tak během obrábění proudí na obvodu obrobku, což často vede k zachycení a motání třísek na obrobku či k ucpání třísek mezi nástroj a obrobek a následně ke špatné kvalitě obrobku.
Nové nástroje ModuMini-Turn vstupují do řezu materiálu z boku, ve směru osy Y. Tento nový přístup a nastavení břitové destičky má velkou výhodu v tom, že vznikající třísky směřují vlivem gravitace dolů, pryč od místa řezu. Díky tomu se předchází namotávání třísek na obrobek a je zajištěn kvalitní povrch obrobku.
Uspořádání břitových destiček směrem dolů navíc pohlcuje hlavní část řezné síly v podélném směru, v němž je nástroj nejtužší, díky čemuž lze dosáhnout vyšší rychlosti posuvu, stabilnějšího procesu obrábění i lepší kvality obrobeného dílce.
Nástroje mají menší provedení vyměnitelných hlav ve srovnání s obdobnými konkurenčními nástroji, uživatelé tak mohou umístit vedle sebe na stejném suportu další řezný nástroj v ose Y. Rozměr tyčového polotovaru lze měnit v závislosti na poloze nástroje na suportu a také na rozdílu v přesahu oproti běžnému nástroji pro osu X.



TetraForce-Cut pro hluboké zápichy
Ucelená řada nástrojů TetraForce-Cut pro zapichování, upichování a závitování využívá jedinečnou destičku se čtyřmi břity a přesným tříbodovým způsobem jejího upnutí. Těleso nástroje může být také s přímým přívodem chladicí kapaliny, která je směřována přesně do místa řezu, čímž je usnadněn odvod třísek.
Stávající řada těchto přesných zapichovacích nástrojů byla rozšířena o břitové destičky TCL38, které umožňují prodloužit hloubku zápichů. Nová destička TCL38 zvyšuje dosud maximální hloubku drážkování z 6,4 mm, která byla u stávajících destiček velikosti 27, až na 10 mm.
Břitové destičky TCL38 jsou k dispozici v šířkách od 1,5 do 4,0 mm a disponují utvařečem třísek TCL, který zajišťuje vynikající odvod třísek v širokém rozsahu obráběných materiálů. Navržené upnutí nových břitových destiček chrání nepoužívané břity před poškozením během obrábění. K dispozici jsou také tělesa v provedení CHP s vysokotlakým chladicím systémem, který umožňuje účinnou kontrolu třísek a výrazně prodlužuje životnost destiček. Kromě toho jsou nabízeny i v karbidu AH7025, který je optimalizovaný pro nejvyšší odolnost před vyštipováním řezné hrany a plastickou deformací. To zajišťuje bezpečnost procesu při zapichování nebo upichování.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tung-Tri pro vyšší efektivitu
Řada rohových fréz Tung-Tri disponuje vyměnitelnými tříbřitými destičkami, které jsou speciálně vyvinuté pro zajištění vysoké přesnosti při rohovém frézování. Nově jsou k dispozici čtyři velikosti břitových destiček 04, 06, 10 a 15, díky kterým je umožněno zvolit optimální nástroj podle rozměrů obrobku a požadovaného objemu úběru materiálu, čímž je docíleno vyšší produktivity a hospodárnosti při frézování.
Velký axiální i radiální úhel lůžek břitových destiček vytváří nízké řezné síly a přispívá k dosažení malých výrobních tolerancí. Nové destičky se dodávají ve třech různých geometriích: MJ (pro všeobecné použití), AJ (pro neželezné aplikace) a NMJ s děleným břitem (pro efektivní úběr velkého objemu). Tělesa fréz jsou dle rozměru ve válcovém, nástrčném i ježkovém provedení.
Unikátní geometrie destiček Tung-Tri umožňuje lehký řez a snížení rizika křehkého lomu. Navíc tělesa fréz s nepravidelnou roztečí zubů snižují vznik chvění, čímž poskytují ekonomické řešení pro širokou škálu aplikací rohového frézování s procesní bezpečností a vysokou přesností obrábění.
Vyspělé technologie aditivní výroby, kování i lití s minimálními přídavky hrají stále větší roli při současné výrobě kovových dílů. Ta vyžaduje velmi malý odběr přebytečného materiálu pro dosažení finálních tvarů. Pro takové aplikace se hodí jedna z nových velikostí břitových destiček Tung-Tri 04 a délkou břitu 3,5 mm. Je nejen mimořádně malá a ekonomická, ale přináší stejné výhody lehkého řezu a dlouhé životnosti, jako stávající destičky Tung-Tri. Díky tomu mají až 2krát více lůžek ve srovnání se stávajícími nástroji Tung-Tri 06. Fréza o průměru 16 mm je tak osazena čtyřmi destičkami a fréza o průměru 25 mm dokonce šesti destičkami.
Nástroje Tung-Tri nabízejí také zajímavou alternativu pro frézování ploch při velkém vyložení, protože břitové destičky s integrovanou wiper hranou vytváří vynikající povrch obrobku, čímž odpadá nutnost další dokončovací operace.

Petr Kostolník z podkladů Tungaloy
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 511 článek mě zaujal 115
Zaujal Vás tento článek?
Ano