asseco Aimtec murr

GE a ČVUT rozšiřují spolupráci ve výzkumu

Jedno z největších výzkumných a vývojových partnerství veřejného a soukromého sektoru v Evropě je Centrum leteckého a kosmického výzkumu na Fakultě strojní ČVUT v Praze ve spolupráci s GE Aviation Czech (GEAC).

 
Dohoda byla podepsána na MSV v Brně u příležitosti 5. výročí zahájení výzkumné spolupráce ČVUT – GEAC. V rámci Centra excelence byly vybudovány: unikátní ekosystém zkušeben leteckých motorů (čtyři pozemní – dynamometrická, jádrová, dvě vrtulové, a jedna létající) a další experimentální infastruktura pro budoucí výrobní technologie pro letectví a kosmické systémy.
Oba partneři zúročí své zkušenosti a odborné znalosti s cílem dokončit demonstraci vlastností motoru Catalyst s použitím schválené směsi udržitelného leteckého paliva SAF (Sustainable Aviation Fuel), které nahradí konvenční letecké paliva. Catalyst, zcela nově navržený turbovrtulový motor v segmentu obchodního a všeobecného letectví, dokončil svůj první let koncem letošního září a pokračuje v testování v Berlíně na létající zkušebně (Flying Test Bed) ČVUT. Stroj poté přeletí na letiště Hradec Králové, kde má ČVUT dvě ze svých čtyř nejmodernějších pozemních zkušeben, odtud bude spolu s GEAC létající zkušebnou FTB dále operovat.
Centrum má na kontě již řadu výsledků, včetně čtyř udělených a 9 podaných mezinárodních patentů, a stovek TB dat z experimentů, které jsou klíčové pro další výzkum.

 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 563 článek mě zaujal 144
Zaujal Vás tento článek?
Ano